Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe F

 I denne gruppa finner vi ut om de gamle virkelig er eldst, om joggebukse faktisk kan være et akseptabelt plagg ute blant folk, og om The Mountain That Rides virkelig blir nødt til å knuse Cristiano Ronaldos skalle. Gruppa F er jevn og uforutsigbar, og inkluderer en nyslått Premier League-mester og mannen som får Balotelli til å virke som en helgen!

Island

Eidur
Da Island ble trukket i kvalifiseringsgruppe sammen med Tsjekkia, Tyrkia og Nederland var det ikke mange som levnet dem særlig håp om å kvalifisere seg. Likevel raste de gjennom kvalikgruppa og noterte seg seiere mot alle de tre fotballkjempene!

Nå er de plassert i en jevn, om noe vanskelig gruppe. Igjen er det nok mange som ser for seg at Island snubler, spesielt etter å ha tapt i oppkjøringa mot Norge. Vi er ikke like sikre, og ser tror vikingene fra vulkanøya vil kunne sparke fra seg også i Frankrike. Selv om vi selvsagt er bedrøvet over at Vidar Ørn Kjartansson ikke kom med i troppen.

Spesielt spente er vi på å se Molde-spiller Eidur Gudjohnson i aksjon. Det er slettes ikke alle på Island som kan skilte med vinnermedalje fra Champions League, og vi tror at til tross for begrenset spilletid kan Eidur bli viktig. Eidur er forøvrig den eneste vi kjenner som har fått sin landslagsdebut som innbytter for sin egen far, da han kom på for pappa Arnor i en privatlandskamp mot Estland!

Det bør også nevnes at Island nok er det mest tippeligavennlige laget i turneringa. En haug med spillere her har vært innom Norge, og det skal bli artig å se en keeper som Hannes Thor Haldorson, med bakgrunn fra Brann, Sandnes Ulf og Bodø/Glimt, skvære opp mot Cristiano Ronaldo, Nani og Marko Arnautovic! Skulle han av en eller annen grunn ikke få det til kan Island også ty til Sandefjord-målvakt Ingvar Jonsson, eller Ogmundir Kristinsson som også har vært en tur i Sandnes Ulf. Kristinsson er forøvrig jurist, og måtte flytte bryllupet sitt da Island ble klare for EM. Han var nemlig såpass sikker på at de ikke skulle klare det at han la festdagen til juni.

Debut i EM: 2016
Beste plassering: Gjenstår å se
Mesterskapsdebutanter: Alle
Direktoratets favoritter: Eidur Gudjohnson og Gylfi Sigurdsson

Portugal

Quaresma 2

Det er vel ingen tvil om at Portugal er soleklare favoritter til å gå videre fra gruppe F. Portugal har vært fast inventar i EM siden 1996, og har etter årtusenskiftet også kommet seg til hvert eneste VM. I EM 2012 tok de sin tredje EM-bronse. I årets kvalifisering vant de gruppe I foran Albania, og det var faktisk bare Albania (og Frankrike, min de teller jo ikke med i den gruppa) som klarte å slå dem i løpet av kvalifiseringa. I EM-sammenheng er Portugal kanskje først og fremst huska som laget som tapte da Hellas sjokkerte en hel verden ved å vinne EM-gull. Vi husker alle en purung og gråtende Cristiano Ronaldo da gullet glapp i finalen på hjemmebane. Det øyeblikket husker nok også det portugisiske fotballforbundet. Kanskje var det det de hadde i tankene da de henta inn Fernando Santos som trener. Han er utdanna ingeniør, og klarte i 2014 å ta Hellas til sin første VM-åttedelsfinale noensinne.

Det er ingen tvil om hvem som er Portugals store stjerne, og den spilleren alle portugisere håper at skal skyte Portugal til nye EM-høyder. Det er selvsagt Cristiano Ronaldo. Mannen som er oppkalt etter Ronald Reagen, som har bygd et eget museum om seg selv, som er Grand Officer av Infante Dom Henriks orden og som er all time top scorer i Champions League. Men den portugisiske troppen inneholder langt mer enn Real Madrids superstjerne. Her finner vi Pepe, mannen som utrolig nok både er verdens hardeste fotballspiller, og verdens mest skjøre fotballspiller (vi mener å huske at han har falt om kull fordi noen så litt hardt på ham). Vi finner Nani, som bruker sine capoeriakunnskaper fra barndommen til å feire scoringer med salto. Vi finner Raphael Guerreiro, som er født og oppvokst i Frankrike og knapt snaka portugisisk da han fikk landslagsdebuten i 2014. Vi har Cédric og José Fonte, lagkamerater i Southampton og kjente navn for de fleste fantasy-managere.

I den portugisiske troppen finner vi også en av vårens mest hypa spillere. 18 år gamle Renato Sanches blir Portugals yngste spiller i et mesterskap noensinne. Han har imponert nok i Benfica til å få Bayern Munchen til å bla opp 35 millioner euro. Vi skal ikke skryte på oss å ha stålkontroll på portugisisk fotball, så vi er spente på å se om unggutten lever opp til prislappen.

Debut i EM: 1984
Beste plassering: Finale (2004)
Mesterskapsdebutanter: Anthony Lopes, Cédric, José Fonte, Eliseu, Raphael Guerreiro, Danilo Pereira, Renato Sanches, Adrien Silva, André Gomes, João Mário,
Direktoratets favoritter: José Fonte og Ricardo Quaresma

Ungarn

Kiraly

Grrr! Laget som slo Norge ut av kvalifiseringen i play-off er jo selvsagt også med her. Den gamle fotballstorheten stiller med et lag som er nettopp gammelt. Det største navnet er nok Zoltan Gera, som fylte 37 i april. I april hadde også kultkeeper Gabor Kiraly bursdag, og med sine 40 år blir han faktisk den eldste til å noen gang spille i EM dersom han skulle få spilletid. Ungarns første kamp i EM matcher faktisk Kiralys aller første i landslagsdrakta. Han fikk sin debut mot østerrike i 1998, og jammen tok det ikke bare fire minutter av kampen før han hadde reddet straffespark!

Østerrike og Ungarn er for øvrig gamle rivaler, og det er faktisk bare Argentina og Uruguay som har møttes til landslagsderby flere ganger enn disse to!

Som et hederlig unntak til regelen om at de gamle er eldst bør vi trekke frem Laszlo Kleinheisler. I likhet med Kiraly hadde Kleinheisler en drømmedebut på landslaget, da han scoret det eneste målet i Ungarns playoff-seier mot Norge på Ullevål. Kleinheisler er en av bare tre spillere i den ungarske troppen som er under 25 år gammel, og kanskje den eneste som virkelig tilbyr hurtighet på laget. Vi har vel i utgangspunktet ikke særlig tro på at Ungarn skal klare seg gjennom denne gruppa, men man skal aldri avfeie en gammel kjempe!

Ekstra funfact: Gabor Kiray var 10 år sist Ungarn var i med i et mesterskap (Mexico 1986)

Debut i EM: 1964
Beste plassering: Bronse (1964)
Mesterskapsdebutanter: Alle
Direktoratets favoritter: Gabor Kiraly og Zoltan Gera

Østerrike

Arnautovic

Før årets mesterskap, har Østerrike bare ett EM på samvittigheten. Det var i 2008, da de var automatisk kvalifisert i og med at de var en av vertsnasjonene. I forkant av EM 2016 gikk Østerrike ubeseira gjennom kvalifiseringa, og ble dermed soleklar gruppevinner. Stolte fotballnasjoner som Moldova, Liechtenstein og Montenegro ble regelrett feid av banen. Det var faktisk bare våre svenske naboer som i det hele tatt klarte å ta poeng mot Marcel Kollers mannskap. Østerrike har de siste åra fått fram mange ordentlig gode fotballspillere, og i og med at de har havna i ei forholdsvis enkel gruppe tror vi de har muligheter til å komme seg et stykke videre.

Den store stjerna i det østerrikske laget er uten tvil David Alaba. Alaba er bare 23 år gammel, men har allerede tonnevis med erfaring fra toppfotballen. Alaba fikk landslagsdebuten sin som 17-åring, og er dermed tidenes yngste landslagsspiller i Østerrike. Før han fylte 18 rakk han å debutere i Champions League, og i en alder av 19 ble han kåra til årets østerrikske spiller. Han har også rukket å få litt trenererfaring. Som tenåring var han faktisk med på å trene Bayerns U-11 lag. Og vi må selvfølgelig (som alltid) nevne at mora er en sjukepleier og skjønnhetsdronning fra Filipinene, mens faren hans er DJ, rapper, nigeriansk prins og var den østerrikske hærens første mørke soldat noensinne.

Men det er ikke bare Alaba som fortjener oppmerksomhet. Troppen inneholder også Aleksandar Dragovic, kjent for å ha klaska til en sveitsisk minister i hodet gjentatte ganger under feiring av cupgull. Vi har Christian Fuchs, Premier League-vinner med Leicester og mannen bak videoserien «No Fuchs Given». Vi har Watfords Sebastian Prodl, som har ei kusine som har vunnet både ligagull og cupgull med Bayern Munchen. Og vi har selvfølgelig badboy og Stoke-helt Marko Arnautovic. Mannen som tok årets PL-fantasy med storm, og som fikk tidligere lagkamerat Mario Balotelli til å uttale «Compared to Marko Aurnatovic, I am a saint». Vi tror Østerrike kan by på mye god underholdning i årets EM!

Debut i EM: 2008
Beste plassering: Gruppespill
Mesterskapsdebutanter: Robert Almer, Heinz Lindne, Aleksandar Dragovic, Martin Hinteregger, Florian Klein, Markus Suttner, Kevin Wimmer, David Alaba, Marko Arnautovic, Julian Baumgartlinger, Stefan Ilsanke, Jakob Jantscher, Zlatko Junuzovic, Marcel Sabitzer, Alessandro Schopf, Lukas Hinterseer, Rubin Okotie, Marc Janko
Direktoratets favoritter: Marko Arnautovic og Christian Fuchs

Der har dere våre favoritter. Hvem er deres? Og hvem tror dere vinner gruppe F? Si fra i kommentarfeltet!

Andre innlegg i EM-guiden:

Gruppe A

Gruppe B

Gruppe C

Gruppe D

Gruppe E

 

Advertisements

3 Comments

Filed under EM 2016

3 responses to “Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe F

  1. Finnes det et kulere lag i dette EM enn Island? Vi unner dette laget og dette landet all suksess! Ikke bare fordi alle islendinger “egentlig ” er nordmenn, men også fordi vanlige folk i dette landet – så til de grader ble offer for hyper-kapitalismens brutale ansikt for noen år siden.
    I kvalifiseringen var dette laget så bra- at det blir spennende å følge dem videre. Kan de gå videre… Ja, men dessverre er det ikke så stor sjanse for at det skjer, men….. Østerrike og Portugal blir nok for sterke. Men du verden som vi håper, eller hva?

  2. Ungarn 2 og Østerrike 0= Kuult. Endelig en liten sensasjon! Flere overraskelser og igjen: Heia Island:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s