Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe E

Hvis gruppe D var “den jevne” må vel nesten gruppe E være den morsomme! Her finner vi de uforutsigbare, de solide, turneringslaget, og Zlatan Ibrahimovic! Spillere med uventet musikksmak! Spillere som slår ned våpendesperadoer! TO Lukakuer! og Zlatan Ibrahimovic! Vi setter av tid når det spilles kamper i Gruppe E!

Belgia

Yannick

Laget vi har venta på i mange år. Belgia har gjort en solid jobb med å få fram unge talenter, og har på papiret et sterkt mannskap. Det store spørsmålet er om de klarer å få ut potensialet som bor i spillergruppa når det virkelig gjelder. På tross av at Belgia nå om dagen er ranka som en av verdens aller beste fotballnasjoner, blir dette faktisk deres første EM på 16 år. Sist de deltok i EM var i 2000, da de som vertsnasjon var automatisk kvalifisert. Siden den gang har de kun kvalifisert seg til ett mesterskap, VM 2014. Men i årets kvalifisering gjorde de kort prosess med de fleste motstanderne, og vant sin gruppe. I årets EM møter Belgia blant anna Irland. Og det var faktisk irske studenter som brakte fotballen til Belgia på 1800-tallet. Dermed ble Belgia et av de første landene i Europa med organisert fotball.

Thomas Vermaelen er nok en gang med i den belgiske troppen. Han har klart det kunststykket å vinne The treble uten å ha spilt mer enn 63 minutter. Vi gratulerer! Med seg til Frankrike har han blant anna nesten fire meter Lukaku. Romelu Lukaku var en av de mest spennende unge spillerne i VM i Brasil. I år får han med seg lillebror Jordan. Vi er litt usikre på hva vi skal kalle Jordan Lukaku. Det mest naturlige ville vært mini-Lukaku eller lille-Lukaku, men det faller på sin egen urimelighet. Vi går derfor foreløpig for “back-Lukaku” for å unngå forvirring.

Mange av fotballspillerne i EM har fedre og brødre som har spilt eller spiller fotball. Det gjelder også Belgias stjernespiller Eden Hazard. Men siden pappa Hazard var defensiv midtbanespiller i andredivisjon, kan det tyde på at Eden slekter mest på sin mor. Mamma Hazard var nemlig spiss på det øverste nivået i Belgia, og det er i følge Eden Hazard hun som er familiens beste fotballspiller.

Debut i EM: 1972
Beste plassering: Finale (1980)
Mesterskapsdebutanter: Jean-Francois Gillet, Jason Denayer, Jordan Lukaku, Thomas Meunier, Christian Kabasele, Radja Nainggolan, Yannick Ferreira-Carrasco, Mitchy Batshuayi, Christian Benteke
Direktoratets favoritter: Yannick Ferreira-Carrasco og Jordan Lukaku

Italia

Buffon

Gli Azzurri er et av tidenes mest suksessrike landslag. De har fire VM-gull og ett EM-gull å vise til. Men på tross av en stolt historie, er Italia langt fra noen favoritt til å vinne årets EM. De har en middelmådig tropp, var ikke voldsomt overbevisende i kvalifiseringa, og røk ut allerede i gruppespillet i VM 2014. Men man kan aldri avskrive Italia helt. Mange mener at Italia stort sett gjør det best når de er underdogs. Og det er lenge siden de har vært så klare underdogs i et EM som i år. Borte er gamle helter som Totti, Pirlo, Cannavaro og Maldini. Og med skader på nøkkelspillere som Marchisio og Verratti får Contes menn en hard jobb i Frankrike.

Få landslag er vel mer elska og hata enn det italienske landslaget. Intenst elska av alle italienere og alle som følger Serie A, hata av de fleste andre for å ha introdusert den defensive spillestilen catenaccio. Samtidig har Italia produsert en del fotballspillere som er allment beundra og elska av de fleste fotballsupportere. En av dem er fortsatt med i gamet, og det er selvsagt keeperlegende Gianluigi Buffon. På tross av at han starta karriera som midtbanespiller, er han i dag regna som en av tidenes beste keepere. Han har selv fortalt at han bytta posisjon til keeper på grunn av Thomas N’Kono, Kameruns keeperhelt fra VM 1990. Om Buffon igjen skulle bli den store helten, håper vi Conte og co sender både blomster og Prosecco til N’Kono.

Både som Juventustrener og landslagstrener har Conte hatt en forkjærlighet for formasjoner med 3-backs-linje. Og en sentral mann i disse backrekkene er Leonardo Bonucci. Bonucci er mest kjent som en teknisk og solid forsvarsspiller. Men han er ikke bare knallhard på bana. I 2012 var en tjuvradd med pistol dum nok til å prøve å rane Bonucci. Bonucci svarte med å kline til ham, for å så jage ham (og mopeden hans) nedover gata. Frankrikes kriminelle miljø er herved advart.
Ellers anbefaler vi alle å følge med på Italias oppvarminger og treningsøkter, så dere kanskje kan få et glimt av tatoveringa til taklingsekspert Daniele De Rossi:

Daniele De Rossi's tattoo

 

Debut i EM: 1968
Beste plassering: Vinner (1968)
Mesterskapsdebutanter: Alessandro Florenzi, Stefano Sturaro, Federico Bernadeschi, Stephan El Shaarawy, Simone Zaza, Graziano Pelle, Eder,
Direktoratets favoritter: Gianluigi Buffon og Stefano Florenzi

Irland

Hoolahan

Det måtte en play-off mot Bosnia til for at The Boys in Green skulle kvalifisere seg til EM. Og selv om vi her i Fotballdirektoratet er svært glade i Bosnias fotballag kan vi ikke si vi er alt for lei oss. For en samling med morsomme spillere vi skal få se her. Fra Evertons backfenomen Seamus Coleman til Den irske Messi, Wes “Wessi” Hoolahan til en av fotballens hardeste karer, Jon Walters!

Apropos harde karer ble det i dag kjent at trenerteamet Martin O’Neil og Selveste Roy Keane har signert nye kontrakter, og dermed er bundet til Irland frem til VM 2018.

En ting å se opp for, om Irland noe oppsiktsvekkende skulle gå videre fra gruppespillet, er en eventuell matchup med Nord-Irland. Spillere fra Nord-Irland har nemlig mulighet til å erklære Irsk statsborgerskap til tross for å være født og oppvokst utenfor Irland, og det er en uheldig trend mot at katolske nasjonalister velger Irland mens protestantiske unionister blir i Nord.

For MLS-fans blir det spennende å se hvilken rolle Robbie Keane vil ha. Galaxy-spilleren er Irlands kaptein, Irlands mestscorende spiller og den spilleren med flest landskamper. Likevel begynner årene å tære, og han har spilt mye fra benken i det siste.

Det vil være uventet om Irland tar seg videre. Men det var også uventet å lære at Jonathan Walters hører på Pachabels “Kanon i d-dur” før han går på banen, så her kan alt skje!

Debut i EM: 1988
Beste plassering: Gruppespill
Mesterskapsdebutanter: Darren Randolph, Seamus Coleman, Cyrus Christie, Ciaran Clark, Richard Keogh, Shane Duffy, James McCarthy, Jeff Hendrick, David MeylerStephen Quinn, Wes Hoolahan, Robbie Brady, Daryl Murphy
Direktoratets favoritter: Wes Hoolahan og Jonathan Walters

Sverige

Zaltan

Som Nils m/ Skils ville sagt: “Dette handler først og fremst om at kongen er tilbake!”

For selv om vi gladelig innrømmer en rekke soft spots for spillere på det Svenske landslaget, så er det nok kun en ting som kan hjelpe Sverige med å opprettholde Skandinavias ære i dette mesterskapet. Og det er at Zlatan putter hele laget i ryggsekken og sleper dem gjennom turneringen.

Sverige er nok et lag som måtte gjennom play-off for å kvalifisere seg, og selv om de gikk videre var ikke sammenlagtseieren 4-3 mot Danmark overbevisende nok til at de levnes mye sjans i Frankrike.

Zlatan er forøvrig 34 nå, og dette er antageligvis hans siste sjanse til å markere seg i en internasjonal turnering. Zlatan er som finværet i Oslo – bare å nyte mens man kan. Vi er kanskje strenge mot Sverige, men vi håper selvsagt vi tar feil og at Zlatan drar grannelandet helt til finalen!

Debut i EM: 1992
Beste plassering: Semifinale
Mesterskapsdebutanter: Robin Olsen, Patrik Carlgren, Ludwig Augustinsson, Erik Johansson, Pontus Jansson, Victor Lindelof, Jimmy Durmaz, Albin Ekdal, Oscar Hiljemark, Erkan Zengin, Oscar Lewicki, Emil Forsberg, Marcus Berg, John Guidetti, Emir Kujovic
Direktoratets favoritter: ZLATAN og ZLATAN. (og John Guidetti)

Der har dere våre favoritter. Hvem er deres? Og hvem tror dere vinner gruppe E? Si fra i kommentarfeltet!

Andre innlegg i EM-guiden:

Gruppe A

Gruppe B

Gruppe C

Gruppe D

Gruppe F

 

Advertisements

1 Comment

Filed under EM 2016

One response to “Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe E

  1. I denne gruppa er det nok favorittene Belgia og Italia som går videre. Enkelt og greit fordi disse to lagene er et eller to nivåer over de andre. Det betyr ikke at det ikke er kult om det er Sverige og Irland som greier seg. Tenk så kult om vi fikk Irland eller Sverige videre i stedet! Hæææ??. I fotball er nesten alt mulig, så vi får håpe på at miraklenes tid ennå ikke er over. Heia Irland og Sverige!! Særlig unner vi verdens beste grønne supportere seirene!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s