Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe D

Gruppe D! I denne gruppa finner vi de regjerende europamesterne, som sannsynligvis er revansjesugne etter et begredelig Brasil-VM. Gruppa inneholder også EMs mest følsomme kaptein, et halvt rockeband, en tidligere tippeligastjerne og en 18 år gammel danske. Vi tror gruppa blir jevn, og tør ikke en gang prøve å gjette hvem som går videre. 

Kroatia

Srna

Kroatia, laget som slo Norge på målstreken i gruppe H og sendte Norge ut i play-off. I kvaliken var Kroatia stort sett nådeløse på hjemmebane, med småpene 17-2 i målforskjell. På bortebane var de derimot omtrent like effektive foran mål som Søderlund på landslaget, og endte med 3-3 i målforskjell på fem kamper. Vi er spent på om det er hjemme-Kroatia eller borte-Kroatia som dukker opp i Frankrike.

Nok en gang ledes Kroatia av superveteran Darijo Srna. Mannen som ifølge Slaven Bilic er som Robocop, men som også ble anklaga for å være for følsom til å ha kapteinsbindet. Darijo er en hedersmann på alle måter. Han har vært lojal mot Shakhtar Donetsk i over et tiår på tross av tilbud storklubber i flere store ligaer. Han er ellers kjent for å kjøpe kampbilletter til foreldreløse barn, og for å ha kjøpt og delt ut 20 tonn mandariner til skolebarn i konfliktrammede områder i Ukraina.

Som tidligere nevnt er det ikke uvanlig at Sveits har landslagsspillere med bakgrunn fra Balkan. Men noen ganger går det også andre veien. En av Kroatias store stjerner, Ivan Rakitic, vokste opp i Sveits og slo gjennom i Basel. Han har representert Sveits opp til U21-nivå, men bestemte seg til slutt for å representere foreldrenes hjemland på seniornivå. Vi tipper at det er en del kroatiske supportere som er forholdsvis fornøyd med det valget.

Debut i EM: 1996
Beste plassering: Kvartfinale (1996 og 2008)
Mesterskapsdebutanter: Lovre Kalinic, Ivan Vargic, Tin Jedvaj, Marko Rog, Ante Coric, Marko Pjaca, Duje Cop, Andrej Kramaric
Direktoratets favoritter: Darijo Srna og Domagoj Vida

Spania

Iniesta

Da vi var yngre, var Spania laget som alltid underpresterte i mesterskap. De hadde stort sett en solid tropp, men røk ut enten i gruppespillet eller tidlig i sluttspillet. Så tok de seg plutselig sammen, og vant tre mesterskap på rappen (2008-2010-2012). Da VM gikk av stabelen i Brasil, var det gamle Spania tilbake og røk ut med et smell i gruppespillet. Det store spørsmålet nå, er om 2008-2012 bare var et blaff, eller om Spania tar seg sammen igjen.

Siden forrige mesterskap har det vært en del kontrovers rundt det spanske landslaget. Eller, mer presist, det  har  vært en del kontrovers rundt Gerard Piqué. I Spania er Gerard Piqué er kjent for mer enn å være gift med Shakira og en kort tegnefilmkarriere (han dubba rollen som sjørøverkonge i den katalanske versjonen av tegnefilmen “Piratene”). Piqué kommer nemlig fra Barcelona, og har gitt tydelig uttrykk for sitt hat mot Real Madrid og sin støtte til den katalanske frigjøringsbevegelsen ved flere anledninger. Det fikk mange av Spanias supportere til å vende seg mot ham, og han ble møtt med pipekonserter når han spilte for landslaget. Det virker som om ting nå har roa seg ned, på tross av at det spanske landslaget består av seks spillere som har spilt på det katalanske landslaget, og tre spillere som har vært innom det baskiske landslaget.

I troppen finner vi selvsagt en av verdens mest allment elska fotballspillere, Andrés Iniesta. Iniesta er ikke bare en magiker med ballen, han er også dypt lojal mot barndomsklubben Albacete. Totalt har han brukt 660 000 euro på Albacete, blant anna da han redda dem fra å rykke ned på grunn av økonomisk rot ved å låne dem 240 000 euro i siste liten så de fikk betalt utestående lønn til spillere. Med seg i troppen har de også endelig Thiago, som mista både EM 2012 og VM 2014 på grunn av skade. Han er som kjent broren til Barcelonas og Brasils’ Rafinha, og sønn av tidligere VM-vinner Mazinho. Vi satser på at han tar med seg gode gener inn i årets EM!

Debut i EM: 1964
Beste plassering: Vinner (1964, 2008, 2012)
Mesterskapsdebutanter: Sergio Rico, Héctor Bellerín, Marc Bartra, Mikel San Jose, Bruno, Thiago, Aritz Aduriz, Nolito, Alvaro Morata, Lucas Vasquez
Direktoratets favoritter: Andrés Iniesta og Aritz Aduriz

Tsjekkia

rosicky

Oh how the slightly mighty have fallen. Borte er gamle favoritter. Borte er Milan Baros. Borte er Pavel Nedved. Borte er, ikke minst, Jan Koller. Jan Koller var aldri minst.  Men fortsatt er det noen som holder det gamle bandet samlet. Dersom Tsjekkia skal prestere i årets turnering vil de nok være avhengige av at trommespiller Petr Cech og gitarspiller Tomas Rosicky møter opp, som vi alle vet de kan, for en siste konsert!

Tsjekkia stiller med relativt få store stjerner, men med et tydelig landslagsprosjekt og bunnsolid organisering. Meget mulig at Tsjekkia blir årets positive overraskelse, og årets giantslayers. Men da må, som nevnt, orkesteret spille sammen!

Som en bonus finner vi her en gammel tippeligakjenning! Borek Dockal fikk hele 55 kamper for Rosenborg over to sesonger, og noterte seg for 14 mål. Jammen klarte han ikke å bli Tsjekkias toppscorer i kvalifiseringa også! Vi noterer oss Borek som en av Norges stolte representanter i EM, og gleder oss til å se ham i aksjon!

Debut i EM: 1996
Beste plassering: Finale (1996)
Mesterskapsdebutanter: Tomas Vaclik, Tomas Koubek, Pavel Kaderabek, Daniel Pudil, Borek Dockal, Jiri Skalak, Ladislav Krejci, Josef Sural, David Pavelka, Milan Skoda,
Direktoratets favoritter: Borek Dockal og Tomas Rosicky

Tyrkia

Arda

Årets EM blir Tyrkias første mesterskap siden 2008. I 2008 kom de seg til semifinale etter å ha utligna mot Kroatia i det 120. minutt. Dermed satte Semih Sentürk EM-rekorden “Latest goal from kick off”. De tapt semifinalen, men vant senere bronsefinalen. Det samme gjorde de faktisk også i VM 2002. I begge disse mesterskapene slo de ut vertsnasjonene på veien mot bronse (både Japan og Sør-Korea i 2002, Sveits i 2008).

En av de største stjerne  i Tyrkias tropp er Arda Turan, aka Leonidas, kjent for klokkereint skjegg og klokkerein kasting av fotballsko. Arda Turan er en ekte hardhaus, og har overlevd både kollaps på bana på grunn av hjerterytmeforstyrrelser, bilulykke og svineinfluensa. Nå er han igjen klar til kamp. Med seg til Frankrike har han blant anna Oğuzhan Özyakup som faktisk har spilt finalen med Nederland i U17-EM. Og selv om danskene tapte EM-plassen til Sverige, kan de trøste seg med at de faktisk har en representant i den tyrkiske troppen. 18 år gamle Emre Mor, er født i Danmark, spiller til daglig i Nordsjælland og har spilt for diverse danske U-landslag.

Debut i EM: 1996
Beste plassering: Semifinale
Mesterskapsdebutanter: Harun Tekin, Onur Kıvrak, Gökhan Gönül, Şener Özbayraklı, Ahmet Çalık, Semih Kaya, Caner Erkin, İsmail Köybaşı, Emre Mor, Volkan Şen, Hakan Çalhanoğu, Nuri Şahin, Oğuzhan Özyakup, Ozan Tufan, Selçuk İnan, Olcay Şahan, Burak Yılmaz, Cenk Tosun, Yunus Mallı
Direktoratets favoritter: Ozan Tufan og Arda Turan

Der har dere våre favoritter. Hvem er deres? Og hvem tror dere vinner gruppe D? Si fra i kommentarfeltet!

Andre innlegg i EM-guiden:

Gruppe A

Gruppe B

Gruppe C

Gruppe E

Gruppe F

Advertisements

2 Comments

Filed under Uncategorized

2 responses to “Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe D

  1. Takk for morsom gjennomgang av en sterk og spennende gruppe. Her blir det jevnt og hardt- forhåpentligvis også fair, med mye bra fotball. Jeg tipper vi får flere “gysere” som danske kaller det, i denne gruppa.
    I gruppa finner vi mange flotte ballkunstnere: ( Noen av) Mine favoritter er: Srna, Rakitic og Modric fra Kroatia og Fabregas, og Iniesta fra Spania. Det er nok disse to lagene som går videre.. VI får heie fram de offensive lagene! Dette blir gøy! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s