Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe C

I denne gruppa finner vi begge vertsnasjonene fra forrige EM, samt de regjerende verdensmesterne og en EM-debutant. Godt og blanda, rett og slett! Med både Polen og Ukraina i gruppa, er det også en av gruppene som kommer til å by på mest trøbbel for vest-europeiske tv-kommentatorer.

Tyskland

Neuer

Die Weltmeister! Dere husker kanskje dette laget. Sist vi så dem hadde de nettopp beseiret verdens beste fotballspiller og hans Argentina-lag i VM-finalen, rett etter å ha knust Brasil så grundig at kampen ble lastet opp på Pornhub (Som så ba folk om å slutte, med begrunnelsen “Our public humilation category is full).

Tyskland er også et av verdens mest meritterte landslag, med tre EM-titler, fire VM-titler, og til sammen sju sølvmedaljer fra disse mesterskapene. Dessuten har de æren av å være laget som har hatt den høyeste poengsummen på FIFA-rankingen noen gang, etter seieren i VM 2014. Dette høres jo unektelig ut som et godt utgangspunkt for Joakim Löws mannschaft.

Likevel er det ikke sikkert det blir smooth sailing i dette mesterskapet. Bastian Schweinsteiger er ikke den han en gang var, Marco Reus og Karim Bellarabi er ute av troppen, og noen av de andre lagene ser sterkere ut enn på lenge. På den positive siden er det fortsatt et knallsterkt lag på papiret, og om ikke annet er de i det minste i gruppe med Polen, så vi kan glede oss til mange vitser om krigen!

Debut i EM: 1972
Beste plassering: Vinner (1972, 1980, 1996)
Mesterskapsdebutanter: Bernd Leno, Marc-Andre ter Stegen, Emre Can, Jonas Hector, Antonio Ruediger, Joshua Kimmich, Julian Weigl, Leroy Sane
Direktoratets favoritter: Manuel Neuer, Andre Schuerrle og Leroy Sané

Nord-Irland

Ro carroll

Gruppas debutant! Nord-Irland har aldri før vært med i EM, og har ikke kvalifisert seg til VM siden 1986. I troppen finner vi mannen som er opphavet til en av årets mest populære supportersanger. Vi gleder oss allerede til å høre “Will Grigg’s on fire – your defence is terrified!” runge fra tribunene. Wigansupporteren som lagde sangen fikk faktisk gratis sesongkort for neste sesong fordi klubben syntes sangen var så kul. Den nord-irske troppen inneholder også keeperhelten Roy Carroll, som ikke bare kan skryte av å ha vunnet Premier League og FA-cupen, men som også vant et trofé i sin eneste kamp som manager (Herts Senior Cup med Barnet).

Supporterne er forberedt på at det kan dukke opp problemer når de skal følge laget sitt til det første mesterskapet på 30 år. De har oppretta en egen supporterambassade som skal hjelpe nord-irske supportere som har mista passet sitt, vennene sine, skada seg eller havna i trøbbel på andre måter. Og det kan jo være lurt, med tanke på at det nylig ble hevda at en tredjedel av fansen som tar turen over kanalen ikke veit at Frankrike har høyrekjøring…

Debut i EM: 2016
Beste plassering: Gjenstår å se
Mesterskapsdebutanter: Alle
Direktoratets favoritter: Will Grigg og Roy Carroll

Polen

piszczek

Det polske landslaget, eller Reprezentacja Polski w piłce nożnej som det egentlig heter. Vi forventer i grunn at Carina Olset og co har lært seg det til EM. Selv om Polen ikke har gjort det spesielt skarpt i de to Europamesterskapene de har deltatt i, kan de faktisk vise til to tredjeplasser i VM (1974 og 1982). De er også tidligere olympiske mestere i fotball (1972).

Polen har en solid rekke keepere, og Wojciech Szczęsny må kanskje vike for fantasy-favoritt Łukasz Fabiański. Men Szczęsny kan i det minste trøste seg med at han sannsynligvis er troppens beste på dansegulvet og friidrettsbana. Før han satsa på fotballen, drev han med både selskapsdans og spydkast. Sistemann i keeperrekka er Artur Boruc, også kjent som “The Holy Goalie”.

Polens største stjerne trenger ingen introduksjon. Lewandowski har herja både i Borussia Dortmund og Bayern Munchen. Og kanskje er det rett og slett gode idrettsgener som gjør ham til en av europas beste spisser. Farens hans var judomester og fotballspiller og mora var profesjonell volleyballspiller. Selv har Lewandowski fortalt at faren hans hadde så stor tro på at han skulle få en internasjonal karriere at han ga ham navnet Robert for at det skulle være lett for utlendinger å uttale navnet hans. Respekt!

Debut i EM: 2008
Beste plassering: Gruppespill
Mesterskapsdebutanter: Thiago Cionek, Kamil Glik, Artur Jędrzejczyk, Bartosz Salamon, Tomasz Jodłowiec, Bartosz Kapustka, Grzegorz Krychowiak, Karol Linetty, Krzysztof Mączyński, Sławomir Peszko, Filip Starzyński, Piotr Zieliński, Arkadiusz Milik, Mariusz Stępiński
Direktoratets favoritter: Łukasz Piszczek og Robert Lewandowski (Ja ja, vi veit. Han er for god til å ikke nevnes!)

Ukraina

Yevhen

Ukrainas største bragd så langt kom da de nådde kvartfinalen i VM 2006. De fikk være med i EM 2012 for første gang fordi de arrangerte EM sammen med Polen, og i likhet med Polen ble de slått ut allerede i gruppespillet. Denne gangen har de derimot kommet seg til EM helt på egenhånd, etter å ha slått Slovenia i play-offen. På tross av å ha forsøkt fem ganger tidligere, er dette første gangen Ukraina faktisk klarer å vinne en play-off til et mesterskap. Vi gratulerer!

Ikke overraskende er det Shakhtar Donetsk som leverer flest spillere til årets tropp, med Dynamo Kiev like bak. Blant Dynamospillerne finner vi blant andre gymlærer Yevhen Khacheridi, og blant gutta fra Shakhtar finner vi Taras Stepanenko som har gjort seg til talsmann mot tattoveringskulturen i den moderne fotballen. Også 37 år gamle Anatoliy Tymoschuk, en av de få gjenværende heltene som tok seg til VM i 2006, har fått bli med til Frankrike.  Han kan skilte med svart belte i karate og snart 150 landskamper for Ukraina. I tillegg er han blodfan av Lothar Matthäus, og samler ivrig på vin, t-skjorter og ikoner. Allsidig kar!

Debut i EM: 2012
Beste plassering: Gruppespill
Mesterskapsdebutanter: Denys Boyko, Mykyta Shevchenko, Artem Fedetskiy, Mykyta Kamenyuka, Oleksandr Karavaev, Serhiy Sydorchuk, Serhiy Rybalka, Taras Stepanenko, Viktor Kovalenko, Pylyp Budkovskyi,
Direktoratets favoritter:  Yevhen Konoplyanka og Viktor Kovalenko

 

Der har dere våre favoritter. Hvem er deres? Og hvem tror dere vinner gruppe C? Si fra i kommentarfeltet!

Andre innlegg i EM-guiden:

Gruppe A

Gruppe B

Gruppe D

Gruppe E

Gruppe F

Advertisements

5 Comments

Filed under Uncategorized

5 responses to “Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe C

  1. Pingback: Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe B | Fotballdirektoratet

  2. Pingback: Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe A | Fotballdirektoratet

  3. Hmmm. Denne gruppa er vanskelig å spå… Tyskland går videre. Noe annet skulle tatt seg ut! Jeg tipper at Tyskland kan rakne… etter hvert.. men de går videre som gruppevinnere her. Ellers. Jo:. Nord Irland blir det store overraskelseslaget og går videre som toer i gruppa bak Tyskland. Det blir gøy å følge med på dette laget som kommer til å ha stor støtte fra supportere som kommer til å synge for laget sitt i sol, regn og torden. I motgang og medgang. Kult!

  4. Hei. Jeg kan kun finne mine egne kommentarer. Er dette på grunn av innlogging, eller hva? Beklager hvis det er noe opplagt jeg ikke har forstått her…

  5. Pingback: Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe D | Fotballdirektoratet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s