Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe B

Dette er gruppa vi har valgt å døpe “Debutantenes gruppe”. I gruppe B finner vi to lag som spiller sitt første EM. I tillegg finner vi totalt 55 mesterskapsdebutanter. Det er også en av de mer åpne gruppene. De fleste vil vel tippe at England tar seg videre, mens både Russland, Slovakia og Wales sikkert føler de også har gode sjanser til å gå videre i turneringa. 

England

Clyne
Ikke bare har England en haug med debutanter, men det er kanskje det laget der du kan vente å få se flest mesterskapsdebutanter i startellevern! I tillegg spiller så godt som alle i England-troppen til daglig i Premier League, så her er det mange spillere som burde være kjente størrelser for det fleste. Det skal bli fantastisk gøy å se et såpass ungt England-lag i aksjon, og spesielt gleder vi oss til målene som vi VET at kommer fra en Dele Alli-pasning til Harry Kane!

England går stort sett inn i en hver turnering med enormt forventningspress fra både supportere og journalister i hjemlandet. Englandsupporterne mener stort sett alltid at dette, dette er året da football’s coming home. I år stiller de med et ungt og uerfarent lag. Dermed har noen påpekt at de endelig kan spille uten noe særlig press, og at det kanskje gir dem bedre sjanser. Noe som igjen selvsagt skaper nytt forventningspress.

Debut i EM: 1968
Beste plassering: Semifinale
Mesterskapsdebutanter: Tom Heaton, Ryan Bertrand, Nathaniel Clyne, Danny Rose, John Stones, Kyle Walker, Dele Alli, Eric Dier, Harry Kane, Marcus Rashford, Jamie Vardy
Direktoratets favoritter: Dele Alli og Nathaniel Clyne

Russland

Artem

Det er alltid gøy når brødre spiller på samme fotballag. Det er enda artigere når to enegga tvillingbrødre er med i en mesterskapstropp. Til daglig spiller Alexei og Vasily Berezutsky begge i CSKA Moskva. Det har de gjort siden starten av 2000-tallet. Begge er forsvarsspillere, og etter at de har fått hvert sitt mesterskap de siste årene (Alexei 2012 og Vasily 2014) får de i år være med begge to. Vi krysser fingra for at vi får se dem på bana samtidig.

Å se Russlands tropp i år er litt som å få en av “Hvem skal ut”-oppgavene i Nytt på Nytt. Midt i rekka av etternavn som ender på -ov, -in og -ski/sky og klubber fra den russiske ligaen, finner man plutselig “Roman Neustatder (Schalke)”. Roman Neustatder ble født i Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk, i en familie med tyske aner. Faren var født i Den kirgisiske sosialistiske sovjetrepublikk, men spilte i sin tid på det kasakhstanske landslaget (og Mainz 05). Da Roman var liten, flytta familien til Tyskland, og Roman vokste opp i ungdomsakademiet til Mainz. Neustadter kunne dermed spille landslagsfotball for både Tyskland, Ukraina, Kasakhstan og Russland. Han har såvidt vært innom det tyske A-landslaget, og ble kontakta av Ukrania med tanke på landslagsspill. Men 30. mai i år fikk han russisk pass, og er nå en del av den russiske EM-troppen. Han er dermed den eneste i den russiske troppen som spiller i en klubb utenfor Russland.

Om han noen sinne vurderte å følge i sin fars fotspor og representere den stolte fotballnasjonen Kasakhstan vites ikke.

Debut i EM: 1960 – Som Sovjetunionen
Beste plassering: Vinner (1960) – Som Sovjetunionen
Mesterskapsdebutanter: Guilherme, Roman Neustadter, Roman Shishkin, Igor Smolnikov, Alexander Golovin, Pavel Mamaev, Artyom Dzyuba, Fyodor Smolov
Direktoratets favoritter: Artyom Dzyuba og Roman Neustadter

Slovakia

hamsik

Debutant i årets EM! Etter å ha levd mange år i skyggen av sine naboer og tidligere forbundsfeller Tsjekkia, har ting sett lysere ut for Slovakia de siste årene. I 2010 kvalifiserte de seg for første gang til VM (med da 22 år gamle Marek Hamsik som kaptein). Etter å ha gått glipp av både EM 2012 og VM 2014, tok de seg kraftig sammen i årets kvalifisering. De kom seg gjennom gruppe C med bare ett tap (for Spania), og tok dermed andreplassen foran Ukraina.

Med seg til EM i år har de blant anna Martin Skrtel, kongen av selvmål og konsonanter, Napolistjerna Marek Hamsik, en av favorittene i konkurransen “EMs verste frisyre”, og Juraj Kucka, som i følge tidligere AC Milan-trener Sinisa Mihajlovic er som en tanks.

Debut i EM: 2016
Beste plassering: Gjenstår å se
Mesterskapsdebutanter: Matúš Kozáčik, Ján Novota, Milan Škriniar, Norbert Gyömbér, Tomáš Hubočan, Dušan Švento, Róbert Mak, Patrik Hrošovský, Ján Greguš, Viktor Pečovský, Ondrej Duda, Michal Ďuriš, Adam Nemec
Direktoratets favoritter: Juraj Kucka og Marek Hamsik

Wales

andy king

Enda en debutant! Wales har faktisk bare spilt ett eneste mesterskap før årets VM. Det var VM i 1958, og de var et av ni lag fra Europa som kvalifiserte seg til VM. Det året hadde man faktisk både England, Wales, Skottland og Nord-Irland med i VM. Wales gjorde sakene sine greit, men ble slått ut i kvartfinalen av laget som til slutt vant hele mesterskapet; Brasil. De kom ganske nærme en EM-deltakelse i 1976. På den tida besto selve EM av bare fire lag, så det holdt ikke at Wales ble gruppevinnere i kvalifiseringa. De måtte spille kvartfinale for å nå selve EM, og der tapte de igjen mot vinnerne av mesterskapet, denne gangen Jugoslavia. Så om Wales blir slått ut i en kvartfinale i år, kan det være verdt å sette penga på at de som slår dem ut vinner hele greia.

Som vanlig består det walisiske landslaget stort sett av Premier League-spillere, i tillegg til noen spillere fra lavere divisjoner og en fyr som har forvilla seg til Spania.

Debut i EM: 2016
Beste plassering: Gjenstår å se
Mesterskapsdebutanter: Alle
Direktoratets favoritter: Joe Ledley og Andy King (som til sammen blir Ledley King)

Der har dere våre favoritter. Hvem er deres? Og hvem tror dere vinner gruppe B? Si fra i kommentarfeltet!

 

Andre innlegg i EM-guiden:

Gruppe A

Gruppe C

Gruppe D

Gruppe E

Gruppe F

Advertisements

5 Comments

Filed under EM 2016, Uncategorized

5 responses to “Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe B

  1. Pingback: Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe A | Fotballdirektoratet

  2. Takk for underholdende gjennomgang av gruppe B. Dette er en åpen gruppe som kommer til å få mye oppmerksomhet. I og utenfor Storbritania! Det blir (forhåpentligvis) en fest å følge disse lagene. Mange av oss kommer til å heie på England. De vinner nok gruppa, men neppe EM, til det er laget for uerfarent. men jøss- de kan mer enn å trille ball i årets engelske landslag. Jeg setter under tvil England og Wales som favoritter til å gå videre. Favoritter: Rooney, Allen og Bale 🙂

  3. Pingback: Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe C | Fotballdirektoratet

  4. Pingback: Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe D | Fotballdirektoratet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s