Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe A

Endelig! Endelig er det EM! Vi har gleda oss helt siden VM i Brasil var over, og er mer enn klare for et nytt mesterskap. Vi presenterer derfor Fotballdirektoratets EM-guide.

For å korte ned tida til åpningskampen fredag 10. juni, vil vi i dagene framover gå gjennom alle gruppene og lagene i EM. Først ute er selvsagt gruppe A, der vi finner vertsnasjon Frankrike, Albania, Romania og Sveits. 

Albania

Hysaj

Albania ble gruppetoer i kvalifiseringa til årets EM, bak Portugal. Dermed knuste de EM-drømmene til Danmark, Serbia og Armenia.

Albania har spilt åttedelsfinale i “EM” én gang. Det var i 1964. EM så litt annerledes ut på den tida, og man gikk rett fra kvalik til åttedelsfinale. Albania hadde blitt trukket mot Hellas i kvaliken. Siden Hellas offisielt hadde vært i krig med Albania i 50 år, nekta de å spille kampen. Dermed gikk Albania til åttedelsfinale på walk-over.

Det med å vinne kamper uten å faktisk vinne dem på bana har tydeligvis blitt en greie for Albania. I årets EM-kvalik fløy en drone med et Albansk banner inn på stadion da Albania spilte borte mot Serbia. Deretter brøt helvetet løs. Det ble kasta bluss på bana, det brøt ut slåsskamper, og fans løp ut på bana og angrep de albanske spillerne. Kampen måtte naturlig nok avbrytes. Opprinnelig ble Serbia tildelt en 3-0-seier, men etter flere runder i systemet endte det hele med at Serbia ble trukket 3 poeng, og at Albania ble tildelt seieren.

Debut i EM:
Et definisjonsspørsmål. Rett til åttedelsfinale i 1964, men 2016 er første EM for Albanias del siden den gang
Beste plassering:  Åttedelsfinale/gjenstår å se
Mesterskapsdebutanter: Alle
Direktoratets favoritter: Elseid Hysaj og Shkëlzen Gashi

Frankrike

Griezmann 2

Dette er tredje gang Frankrike arrangerer EM. Som vertsnasjon var Frankrike automatisk kvalifisert for EM 2016. De deltok likevel i gruppe I, og spilte kamper som vennskapskamper. Om de kampene hadde vært tellende, ville Frankrike vært gruppevinner.

Det blir ofte mye surr når Frankrike spiller mesterskap. Man har hatt trenere som tar ut spillere på bakgrunn av stjernetegn, streik i spillergruppa og spillere som ikke vil være med i troppen hvis de ikke får starte kampene. Mange hadde kanskje håpa at dette skulle være et mesterskap uten skandaler for Frankrikes del. Men dengang ei. Først ble Benzema utelatt av troppen fordi han hadde hjulpet noen kompiser med å drive med utpressing av lagkamerat Valbuena. Hater når det skjer, lizm. Deretter testa Sakho positivt på en dopingtest, og er utestengt inntil videre.

Vi krysser fingra for at selve mesterskapet blir skandalefritt, men kjenner vi dem rett bryter det vel ut slåsskamp i garderoben fordi de ikke blir enig om garderobemusikken eller noe.

Debut i EM: 1960
Beste plassering: Vinner (1984 og 2000)
Mesterskapsdebutanter: Benoit Costil, Christophe Jallet, Samuel Umtiti, N’Golo Kante, Kingsley Coman, Anthony Martial, Dimitri Payet,
Direktoratets favoritter: Blaise Matuidi og Antoine Griezmann

Romania

Pantilimon

Romania har en lang mesterskapstradisjon. De var med allerede i tidenes første VM (1930), som et av fire lag fra Europa. At Romania fikk delta i VM i Uruguay skyldtes i stor del at de hadde fått en konge som var fotballidiot. Da Kong Carol II tok over tronen 35 dager før VM skulle gå av stabelen, sa han at hans viktigste prioritering var å få Romania til VM. Han rakk såvidt FIFAs tidsfrist, og bestemte seg for at han selv var mye bedre skikka til å velge ut troppen enn landslagets trener. Neste utfordring for fotballkongen var at mange av de Romanias beste spillere jobba i et engelsk oljeselskap som nekta å gi spillerne tre måneders betalt fri for å delta i VM. Selskapet trua også med at de som likevel dro til Uruguay for å spille VM kom til å miste jobben. Men Kong Carol visste råd, tok kontakt med selskapet og trua med å stenge ned hele bedriften hvis spillerne ikke fikk VM-fri. Dermed fikk han viljen sin, og Romania fikk spille VM*. Her har Kong Harald noe å lære. Vi vet ikke helt hva, men han bør virkelig sørge for at vi kommer til et mesterskap snart.

Romania har nådd kvartfinale i både EM og VM, men det er nå åtte år siden forrige mesterskap for Romanias del. De tok andreplassen i gruppe F i kvalifiseringa, foran erkerival Ungarn, Finland, Færøyene og Hellas. Rivaliseringa mellom Ungarn og Romania har pågått i evigheter, og da Ungarn og Romania møttes til kvalikkamp i fjor høst, måtte opprørspolitiet rykke inn for å skille fansen fra hverandre.

En gledelig nyhet er at keeperen Silviu Lung Jr er med i troppen. Han er sønn av Silviu Lung, den tidligere landslagskeeperen og landslagskapteinen som tok Romania til åttedelsfinale i VM 1990.

Debut i EM: 1984
Beste plassering: Kvartfinale (2000)
Mesterskapsdebutanter: Ciprian Tatarusanu, Costel Pantilimon, Silviu Lung Jr, Alexandru Matel, Vlad Chiriches, Valerica Gaman, Dragos Grigore, Steliano Filip, Mihai Pintilii, Ovidiu Hoban, Andrei Prepelita, Adrian Popa, Gabriel Torje, Alexandru Chipciu,  Nicolae Stanciu, Lucian Sanmartean, Claudiu Keseru, Bogdan Stancu, Florin Andone, Denis Alibec
Direktoratets favoritter: Costel Pantilimon og Vlad Chiriches

* Det rumenske statseide oljeselskapet heter forøvrig Rompetrol. Det har ikke noe med saken å gjøre, men vi syns det er ganske gøy!

Sveits

Sveits

Etter å ha gått glipp av EM 2012, er Sveits endelig tilbake i det gode selskap. De tok andreplassen i gruppe E, bak England og er klare for et nytt mesterskap. I og med at Sveits møter Albania i gruppespillet, er det verdt å nevne at Sveits har en tropp med fire spillere med kosovo-albansk bakgrunn og to spillere som er født i Makedonia, men har albanske røtter. Faktisk er det sånn at mens lillebror Granit Xhaka er Sveits’ wonderboy, er storebror Taulant Xhaka med i den albanske troppen.

Sveits tok i 2006 en kanskje kjip VM-rekord. De ble da det første laget noen sinne som ble slått ut av et VM uten å slippe inn et eneste mål. I samme slengen ble de også det første laget i VM-historien som i klarte å score på en eneste straffe i en straffekonk. De har også rekorden for flest EM-deltakelser uten å komme videre fra gruppespillet. På den lyse siden, har de også satt rekord i antall minutter uten å slippe inn mål i VM og rekorden for yngste målscorer i EM (Johan Vonlanthen, 18 år og 141 dager).

Debut i EM: 1996
Beste plassering: Gruppespill
Mesterskapsdebutanter: Marwin Hitz, Nico Elvedi, François Moubandje, Fabian Frei, Denis Zakaria, Breel Embolo, Shani Tarashaj
Direktoratets favoritter: Xherdan Shaqiri og Granit Xhaka

Der har dere våre favoritter. Hvem er deres? Og hvem tror dere vinner gruppe A? Si fra i kommentarfeltet!

 

Andre innlegg i EM-guiden:

Gruppe B

Gruppe C

Gruppe D

Gruppe E

Gruppe F

Advertisements

8 Comments

Filed under EM 2016

8 responses to “Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe A

  1. Terje Strange

    Hei. Takk for velskrevet og morsom gjennommgang av gruppe A. Vinnerne her er dessverre ganske opplagt. Det blir Frankrike som vinner gruppa. De går videre sammen med Sveits.

  2. Terje Strange

    Hei og takk for morsom gjennomgang av gruppe A .Denne gruppa er nok forutsigbar, er jeg redd. Frankrike vinner gruppa og går videre sammen med Sveits

  3. Hei og takk for morsom gjennomgang av gruppe A. Denne gruppa er nok dessverre ganske forutsigbar. Frankrike kommer til å vinne gruppa og går videre sammen med Sveits..

  4. Pingback: Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe B | Fotballdirektoratet

  5. Pingback: Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe C | Fotballdirektoratet

  6. Pingback: Fotballdirektoratets EM-guide, gruppe D | Fotballdirektoratet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s