Verdens beste damer

Det er VM i Canada. Norge starta festen med en solid 4-0-seier over VM-debutant Thailand. Det burde ikke komme som en overraskelse, men det er likevel deilig å se at folka våre er i gang. For mens herrelandslaget har fotballstormakter som Peru, Gabon, Panama og Kapp Verde foran seg på FIFA-rankingen, er damene våre gode. En 11. plass på FIFA-rankingen er akseptabelt, men vi har faktisk grunn til å kunne forvente mer. Tradisjonelt har Norge vært blant verdens beste fotballnasjoner på kvinnesida. I forrige EM ble det sølv, og det betyr at det er lov å ha forhåpninger om edelt metall også i årets VM. Vi har tidligere tatt både EM-gull og VM-gull. Og vi har verdens vakreste OL-gull.

I anledning VM i Canada er det på sin plass å hylle noen av våre gamle helter. Spillerne som i barndommen og ungdomstida ga oss uendelig mye glede og jubel. Spillere som gjorde oss stolte av landslaget og håva inn medaljer.

Så mens ungjenter som Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen skyter og dribler seg inn våre hjerter, leverer vi Fotballdirektoratets høyst subjektive liste over våre all time norske favorittspillere. Lista er muligens prega av at direktoratets medlemmer er født i henholdsvis 1986 og 1989.

Bente Nordby

1. Bente Nordby

Bente Nordby var verdens beste keeper. Hun var Norges fryktede sisteskanse, en betongmur i kassa. Hun var rett og slett best. Fotballdirektoratets kvinnelige representant var Bente Nordby i utallige straffekonker på løkka. Fordi ingen kunne score på Bente Nordby. Som 10-åring var Mina hellig overbevist om at Bente Nordby kunne stått i mål for en hvilken som helst tippeligaklubb, og de aller fleste Premier League-klubber også.

Bente Nordby debuterte på landslaget som 17-åring, og så seg aldri tilbake. Det blei 172 landskamper. Fem VM-turneringer. VM-bronse i 1999, VM-sølv i 1991, VM-gull i 1995. EM-bronse i 1997, EM-sølv i 2005, EM-gull i 1993. OL-gull i 2000. I VM i 1995 slapp hun bare inn ett eneste mål på de seks kampene Norge spilte. Seinest i VM 2007 var hun med på FIFAs All Star Team. Fordi hun fortsatt var verdens beste keeper.

Bente Nordby får førsteplassen på lista fordi hun er en av de beste keeperne noen sinne. Alltid best da det gjaldt. Og hun var beintøff. En ekte landslagslegende.

2. Dagny Mellgren

Det er få kamper vi husker så godt som OL-finalen i Sydney, 2000. Eller, for å være mer presis: Det er få mål vi husker bedre enn Dagny Melgrens mål i OL-finalen. I finalen brukte man den ganske ubrukelige, utskjelte og (om laget ditt vinner) vidunderlige regelen “Golden Goal” ved ekstraomganger. Norge spilte finale mot USA. Vi hadde tatt ledelsen 2-1 etter rundt 75 minutter. På overtid scora USA, og det ble ekstraomganger. Kan dere se for dere noe mer nervepirrende enn ekstraomganger med golden goal? Hver eneste kontring, corner, frispark og angrep kan bety himmel eller helvette. I det 100. minuttet var vi i himmelen. Dagny Melgren hadde scora. Dagny Mellgren hadde vunnet OL-gull for Norge. Et av de viktigste og vakreste målene i norsk fotballhistorie. Og fra det øyeblikket ble Dagny Mellgren vår evige helt.

95 landslagskamper og 49 mål. Toppscorer i den amerikanske ligaen i 2003, der hun fikk kallenavnet «The Norwegian Speedster». Men det viktigste og vakreste målet kom altså en septemberdag i 2000. Vi gir ordet til NRKs kommentator, for at dere skal huske og forstå hvor nydelig det målet var. Og det var aldri i verden hands!

«JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! Dagny Mellgren! Norge! Norge mitt Norge! Norge scorer! Ååååååååå, det er så deilig! Og nå har vi klart det! Vi har klart det, vi har vunnet OL-gull! Grattis jenter, dere har vunnet OL-GULL! For første gang i historien har Norge vunnet et olympisk gull i fotball!»

3. Hege Riise

TID FOR QUIZ: Hvem har like mange landskamper som John Arne Riise og Erik Mykland til sammen, og klarte på de kampene å score flere mål enn uttellinga til Ole Gunnar Solskjær, Tore Andre Flo og Jostein Flo kombinert? Klarte du det? Selvsagt gjorde du det, det er jo Hege Riise! (Overskriften på dette avsnittet hjalp kanskje litt.)

Dama med en merittliste lengere enn oversiken over brutte valgløfter fra Fremskrittspartiet! VM-gull, EM-sølv, OL-gull og serie- og cupgull på tre kontinenter. Det er nesten ikke vits å skrive noe om Hege Riise. Lista snakker for seg selv. Det er ikke alle forunt å på et tidspunkt ha vært VERDENS BESTE FOTBALLSPILLER. Men noen er jo alltid best. Pelè. Maradona. Messi. Marta. Hege Riise. Hege Riise var best. Ferdig snakka.

4. Lise Klaveness

Sølv i EM, kongepokalen, svensk cupmesterskap (knugepokalen?), svensk seriemesterskap. VM-spill. You name it, Klaveness har gjort det. Og hun har gjort det med stil. Fra hun debuterte på j16-landslaget med to scoringer mot Danmark til tittelen som Årets Spiller i Toppserien 2008 hadde hun alltid en kombinasjon av talent og ren iver som gjorde henne til en fryd å se på banen.

Men det går ikke lenger an å kun snakke om sportslige prestasjoner når man omtaler Lise Klaveness. Utenfor banen har hun gjort seg bemerket både som jurist og som fotballekspert. Hun har utvist en imponerende åpenhet i prat om legning (#tacklehomophobia!), karriere, og nedturer. Vi mener bestemt at det finnes få bedre forbilder i fotballverdenen. Samtidig har hun imponert både som ekspert i VM-studio i fjor, og begynner nå også å bli varm i trøya som kommentator.

(I åpenhetens navn skal det nevnes at Lise også har bidratt litt her på Fotballdirektoratet, i oppsummering av forrige Premier League-sesong, og i tipping av årets Tippeliga. Vi mener at dette ikke har påvirket vår beundring for henne i verken den ene eller andre retning.)

Solveig guldbrandsen

5. Solveig Gulbrandsen

Landslagets comeback-kid. Sorgen var stor i direktoratet når hun la opp, selv om det var en sann glede å få henne som fotballekspert i TV2. Gleden var enda større når hun gjorde comeback*. Solveig Gulbrandsen er bindeleddet mellom de gamle heltene og de nye. Hun var med på å vinne OL-gull i 2000, og EM-sølv i 2013. Solveig Gulbrandsen har liksom alltid vært med. I det norske landslaget representerer hun trygghet, rutine og enormt god fotballforståelse.

Solveig Gulbrandsen har spilt kvartfinale med brudd i foten (i følge Wikipedia). Hun har fått gult kort for å feire mål med å dra trøya over huet. Etter å ha lagt opp to ganger og bikka 34, var hun i Norges åpningskamp mot Thailand på søndag igjen en av våre aller beste spillere.

For å sitere VG-børsen:

Solveig Gulbrandsen 7 BB Norges mest kreative og beste i dag. Løper mye og er nest sist på den andre scoringen til Herlovsen med et perfekt innlegg. Det hadde vært så fantastisk vakkert om landslagets bauta og midtbanegeneral kunne avslutta karriera med VM-medalje i Canada.

* Den gang = da, hver gang = når

Det er lista vår. Vi veit det er store navn vi har utelatt, men det er faktisk ganske vanskelig å bare plukke ut fem når man har så sinnsykt mange kule damer å velge mellom. Hvem syns du det er verst at vi har utelatt? Gi lyd fra deg i kommentarfeltet! Og kos deg med resten av VM!

Advertisements

2 Comments

Filed under Canada-VM, Kvinnefotball

2 responses to “Verdens beste damer

  1. Torun

    Linda Medalen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s