De som greide det

Vi har fått en ny gjesteblogger på plass! Her i Fotballdirektoratet går han stort sett under navnet “Bruttern” eller “Broren din”, men hans egentlige navn er Sondre Finstad Berg (@sondreFB på Twitter). Han er journaliststudent og fotballidiot på heltid, og introduserer med dette en ny artikkelserie; “De som greide det”.

Vi har jo alle drømt om det, og ikke minst trodd på det. Eller vent, vi har vel egentlig vært overbevist og 100% sikre på at det skulle gå. Helt bankers at det blir meg. Neida, ikke tro jeg har gitt opp, ikke faen! Jeg skal bli proff, fotballproff. Ikke bare det, jeg skal bli utenlandsproff. Jeg har gjort mitt, nå venter jeg bare på det riktige tilbudet. Eller vent, jeg sier ja til hvilket som helst tilbud egentlig. Jeg innser jo at timeglasset er i ferd med å renne ut. Med mine 22 år begynner jeg faktisk å skli ut av kategorien ung og lovende. Sene taklinger og kamper uten særlig mye ballkontakt i 8.div, bidrar heller ikke positivt.

Mest sannsynlig er jo drømmen om å bli fotballproff årsaken til at de fleste av dere der ute i det hele tatt ble interessert i fotball, så la oss heller hylle noen av de som faktisk klarte det! De som ble født med litt ekstra talent og gutta som gadd å trene nok til å bli gode fotballspillere, eller bare var sykt gira på å klare det.

Fotballdirektoratet har plukket ut noen av de som har vært, eller er proffer, på ja… Litt merkelige steder og i rare klubber. Vi vil gjerne hedre noen av de vi synes er de beste!

Ikke glem dette: Disse gutta klarte det!

Azar Karadas

Elsket og hatet, og elsket igjen. De to første gjelder vel for de fleste norske supportere, fordi han var fryktelig god mot dit lag. Men og fordi han aldri slo skikkelig til og ikke ble den kjempen på topp for Norge. Elsket igjen av Brannsupporterne som, etter å ha hatet han intenst etter overgangen til Rosenborg, plutselig fikk Karadas i fanget igjen etter mislykkete opphold i Benfica, Portsmouth og Kaiserslautern. Det resulterte i banneret ”Vi hatet deg så mye, fordi vi elsker deg så høyt” når han gjorde sitt første comeback i klubben. Kudos til brannfansen!

Ikke kudos til Karadas for denne sveisen.

Karadas

Det er ingen tvil om at Karadas klarte det veldig mange av oss drømte om; han ble proff i utlandet. Flere ganger. I 2009 prøvde han lykken igjen i tyrkiske Kasimpasa. Og som vi vet er ikke Tyrkia det landet som oftest har det administrative på stell (ref. Rune Lange som gikk i flere år uten lønn og ble nektet å dra fra klubben, Trabzonspor ass…), men Karadas er jo en beinhard jævel så han prøvde lykken igjen.

Klubben hadde rykket ned fra øverste nivå i Tyrkia året før han kom til klubben, men endte opp med å kjempe om opprykk i hans første sesong. I den avgjørende opprykkskampen sto det 2-2 i 2. ekstraomgang og nærmet seg straffer, da vår venn valgte å dunke inn ballen fra rundt 20 meter. BAM! Karadas sikret klubben opprykk og ble helt for en liten stund. Dessverre varte det ikke særlig lenge.

Karadas savnet Norge og familien hjemme, nektet å skrive under på en ny kontrakt, og ble dermed godt plassert på benken. Det endte til slutt med at han ble fristilt fra kontrakten, og etter et lite treningsopphold i Hønefoss endte han opp i Sogndal, før han vendte tilbake til Brann i sommer. Uansett, Karadas har hatt en latterlig fet karriere som vi tror toppet seg da han ble opprykshelt i Tyrkia. Hvem vil vel ikke dra på byen i Istanbul og være det?

 

Jarl André Storbæk

Trysilgutten som ville ta verden med storm. I det minste fotballverden. Og han var søren meg ikke langt unna å klare det heller!

Storbæk

Etter å ha gått en god skole i Nybergsund og Raufoss, endte han opp som en av Ståle Solbakkens disipler i Ham-Kam på den tida da de faktisk var gode. Etter et par gode år der, fikk han sin landslagsdebut og ble solgt til Vålerenga. Da kontrakten hans gikk ut der i 2009, innså Storbæk at han hadde bikket 30 og fant ut at det var nå eller aldri. Derfor valgte han å ikke fornye med Vålerenga, eller som han selv sa:

 • Dette er et valg jeg har tatt selv, for om jeg en gang skal få oppfylt utenlandsdrømmen, så må jeg satse alt nå. Og er jeg under kontrakt, så blir jeg neppe kjøpt fri. Å se mer enn Hedmark, Oppland og Oslo i løpet av fotballkarrieren er noe jeg alltid har drømt om, forteller Storbæk.

Det høres ut som en fornuftig tankegang, det finnes absolutt mer enn Hedmark og Oppland der ute (Jeg anbefaler for øvrig Storbæk å prøve ut Sørlandet en deilig sommerdag, det kan varme mang en kald Hedmarking!). Uansett, Storbæk gjorde som han hadde lovet: satset alt.

Storbæk 2

Det endte i Hellas, nærmere bestemt i Panetolikos i nest øverste divisjon. Dermed var det klart: Proffdrømmen var bankers! Selv om kontrakten bare varte i fire måneder og han kanskje ikke tok fotballverden med storm, klarte Storbæk mer enn det de fleste av oss har klart på banen. At han i ettertid fikk to år i SønderjyskE (hva er greia med den E´en til slutt? Noen som vet det? Si gjerne fra i kommentarfeltet) og senere ble seriemester med Godset skader heller ikke. Vi tar av oss hatten for Trysils store sønn!

 

Jan Gunnar Solli

Jada, vi kommer ikke unna Solli i en slik hedersrunde. Lykke til med å treffe bedre på din profftilværelse hvis masse folk, høye hus og USA høres er noe du liker. Det gjorde tydeligvis Solli og etter mange år i Tippeligaen for Odd, Rosenborg og Brann ble han søren meg klar for New York Red Bulls i 2011. Plutselig spankulerte altså gutten fra Treungen rundt på banen sammen med Thiery Henry. Holy macaroni!! Si ifra hvis du slår den.

Der ble det to år hvor han ble omskolert til back, som til og med resulterte i at han fikk et aldri så lite comeback på landslaget. Flotte greier! At han fikk litt hets for å ha opptrådt som DJ i pausen når han var utvist, synes ikke vi gjør noe som helst (http://www.nettavisen.no/sport/3263464.html). Vi er heller imponert over hva gutten har fått til!

Solli

Men etter to år i The Big Apple måtte han vinke farvel til bestekompisen Henry (tar det som en selvfølge at de to ble BFFs), og vendte hjem til Norge og Vålerenga. Og skal vi tro Solli, dro han hjem med masse kunnskap om livet:

 • Jeg har lært å takle en profesjonell tilværelse, og finne min plass der et annet språk er hovedingrediensen. Selv om det er engelsk, er det visse utfordringer knyttet til det å klare seg selv. Det kunne jo gått litt galt når man er oppvokst i slutten av 50-sonen i Treungen, og plutselig står inne på Manhattan, der det er «Handelsstevne» hver dag, sa Solli til Dagbladet.

Full av gode historier, om det virkelige livet over dammen, regner vi med han ble en stor suksess i garderoben på Valle Hovind! Nå lever han imidlertid videre proffdrømmen i Hammarby, der han gjør slike ting for å more oss:

Vi håper nå at Solli fortsetter sin strålende fotballkarriere, med en like bra DJ-karriere når han en dag legger opp!

Solli2

Det var altså første runde av vår hyllest. Snart dukker det opp hyllest av en ny nordmann, dette er en person som virkelig har klart det. Han lever fortsatt drømmen, og vi kan garantere at dette er en person du liker.

Har du noen ønsker eller tips til hvem som fortjener denne hyllesten, skrik ut!

 

Advertisements

2 Comments

Filed under De som greide det.

2 responses to “De som greide det

 1. Indirekte offside

  Kai “kairisma” Risholt i syden
  Frode Johnsen og Tor H Aarøy i Japan
  Pa-Modou Kah i Midtøsten og USA
  Kittiphong Pluemjai i Thailand

 2. Knallgode tips! Kan avsløre at en av dem allerede har en helt egen hyllestartikkel liggende på vent, vi skal be Sondre sjekke ut de andre! Kom gjerne med flere tips om vikinger på eksotiske utenlandseventyr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s