Fra Pelé til Beckham – Fotballens historie i USA

Da har vi kommet til en liten historiebolk i #MLSmonday her på Fotballdirektoratet. Vi har vært så heldige å få vår venn Lars til å skrive om fotballens historie i USA! Enjoy, og følg Lars på Twitter!

 US_Soccer_Federation.svg                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotball (eller soccer) i USA har røtter tilbake til sportens spede begynnelse på andre halvdel av 1800-tallet. American Football Association ble stiftet i 1884 i et forsøk på å standardisere reglene etter modell av britiske FA. Fotballen vokste godt i denne perioden, og ble ansett for å være den nest mest populære lagidretten i USA etter baseball, men depresjonen som startet i 1929 satte en effektiv stopper for profesjonell ligafotball i USA i flere tiår.

North_American_Soccer_League_1968-1974_logo

1968-1984 – North American Soccer League

I 1967 ble det startet to konkurrerende profesjonelle fotballigaer i USA, United Soccer Association, som var godkjent av FIFA, og National Professional Soccer Leauge, som ikke var det. United Soccer Association hadde opprinnelig sett for seg oppstart i 1968, men som følge av konkurransen ble oppstarten fremskutt ved å importere hele lag fra Europa og Sør-Amerika, og gi dem lokale navn. Importene besto blant annet i Stoke City F.C og Wolverhampton Wanderers som ble omdøpt til henholdsvis Cleveland Stokers og Los Angeles Wolves. Tanken var at de utenlandske spillerne skulle fungere som en midlertidig løsning imens man utviklet egne spillere til 1968-sesongen. Det ble snart klart at to separate ligaer ikke var liv laga, og i desember 1967 slo de seg sammen og skapte North American Soccer League (NASL).

Ligaen var ikke umiddelbart en suksess. I 1968-sesongen var kun 30 av spillerne amerikanske, lagene slet med de utelandske spillernes høye lønnskrav, samt enorme leieutgifter på alt for store stadioner, med tilhørende tomme tribuner.

Kun fem av de originalt 17 lagene returnerte i 1969-sesongen. NASL tok derfor grep for å gjøre spillet mer attraktivt for det amerikanske publikum. En klokke som talte ned fra 90 minutter til null, egen offsidelinje på 32-meter, samt straffekonk for å avgjøre uavgjorte kamper ble innført. De videreførte også poengsystemet fra National Professional Soccer Leauge som ga seks poeng for seier, tre poeng for uavgjort, samt tre poeng for hvert mål. Fem ganger medførte dette at laget som vant serien ikke var det laget som hadde gjort det best.

Sakte men sikkert gikk publikumstallene oppover på starten av 70-tallet, og antall klubber økte til 20 i 1975. Internasjonale stjerner begynte også å gjøre seg gjeldende i ligaen med singeringer som Eusebio i Boston Minutemen, George Best og Johan Cruyff i Los Angeles Aztecs, og Franz Beckenbauer og Pelé i New York Cosmos, noe som igjen førte til økt publikumsinteresse. Siste halvdel av 70-tallet var NASLs glansdager, men med overgangen til et nytt tiår skulle det fort gå nedover.

Igjen var det dårlige økonomiske tider som skapte problemer for ligaen. Amerikansk økonomi var i dumpa på begynnelsen av åttitallet, og lageierne var ikke upåvirket av dette. Samtidig hadde lønnskostnadene løpt avgårde, opptil 70 prosent av budsjettene ble brukt på spillerlønn, mot 40 prosent i NFL. Den hurtige økningen av antall franchiser var også ikke helt uproblematisk da flere av eierne ikke hadde noen interesse av fotball, og dermed rømte skuta med en gang den begynte å lekke.

1984-sesongen ble ligaens siste, da det i 1985 kun var to lag som meldte interesse for å spille. Dermed var det igjen slutt for profesjonell utendørs fotball i USA, selv om noen av lagene fortsatte med innendørsfotball.

MLS_Logo.svg

1996- Major Leauge Soccer

Da USA i 1988 ble tildelt Fotball-VM 1994 var en av forutsetningene for tildelingen at det skulle dannes en profesjonell fotballliga. Organisasjonen ble grunnlagt i 1993, og første sesong ble spilt i 1996. Ti lag spilte den første sesongen, og D.C. United etablerte seg som det beste laget de første årene med seier i MLS-cup tre av fire sesonger fra 96-99. I 1998 ble ligaen utvidet til 12 lag med introduksjonen av Chicago Fire, og Miami Fusion.

Igjen ble det gjort regelendringer for å forsøke å amerikanisere sporten. Nedtellingsur og straffekonk var fortsatt gjeldende i ligaens tre første sesonger. Det viste seg at regelendringene støtte bort folk som allerede fulgte europeisk fotball, samtidig som det ikke klarte å trekke nye fans på kamp, og i 1999 ble regelendringene fjernet. Men amerikanere er jo som kjent allergiske mot uavgjort, og de fortsatte derfor å spille med golden goal frem til 2003.

De første årene så slet MLS med tilskuertallene, og det hjalp ikke at lagene spilte på kjempestore NFL-stadioner som de ikke var i nærheten av å fylle. Tomme stadioner tar seg dårlig ut på TV, og gjør det vanskelig å tiltrekke sponsorer. I 2001 bestemte MLS at budsjettene skulle fryses, samt at man ble enige om å ikke signere dyre spillere. Ligaen ble også redusert fra 12 til 10 lag, og den tredje divisjonen Central Divison ble fjernet. Det ble også en uttalt målsetning at lagene skulle bygge fotballspesifikke stadioner.

MLS sin popularitet kan ofte spores til herrelandslagets VM-prestasjoner, og da landslaget overraskende nådde kvartfinalen i 2002-VM så nådde også MLS popularitet nye høyder, med en tilskuerrekord i MLS Cupfinalen 2002 på 61316 tilskuere. I 2003 vedtok MLS å følge de reglene som blir fastsatt av fotballens internasjonale lovkomité (IFAB). I 2005 økte ligaen igjen til 12 lag, da Chivas USA og Real Salt Lake ble tildelt hver sin franchise. Siden 2005 har ligaen ekspandert jevnt og trutt, slik at det i 2014-sesongen er 19 lag fordelt på to divisjoner.

I 2007 ble designated player-regelen, også kalt Beckhamregelen, innført. Regelen ble innført for å gjøre det mulig å hente internasjonale toppspillere til MLS på tross av lønnstaket som alle klubber må følge. Den innebar at kun deler av spillerens lønn telte mot klubbens lønnsbudsjett, og resten av lønna ble betalt direkte av klubbens eiere. Beckham var den første spilleren som ble signert under denne regelen da han gikk til L.A. Galaxy, med en årslønn på 6,5 millioner dollar. Andre spillere som har blitt signert under denne regelen er Thierry Henry for New York Red Bulls, og Fredrik Ljungberg til Seattle Sounders. Regelen har også gjort det mulig å hente erfarne MLS-spillere tilbake fra spill i europeiske ligaer, som Michael Bradley, og Clint Dempsey.

MLS_logo_(2014)

MLS har de siste årene etablert seg som en av de største publikumsidrettene i USA, med bedre tilskuersnitt enn både NHL og NBA. Det ble nylig satt rekord med 113 utsolgte kamper i en sesong. Den store oppmerksomheten rundt herrelandslagets innsats under sommerens VM i Brasil der amerikanske tilreisende var den største tilskuergruppen vitner om at fotball virkelig har fått fotfeste i frihetens hjemland. I 2015 vil ligaen igjen ekspandere med to nye lag, Orlando City SC, og New York City FC. NYCFC har Manchester Citys eiere som majoritetsaksjonærer, så det er tydelig at flere begynner å se potensialet i MLS. Forhåpentligvis vil også flere i andre deler av verden begynne å fatte interesse MLS i årene som kommer.

 

 

Kilder:

Wikipedia

mlssoccer.com

 

Advertisements

1 Comment

September 29, 2014 · 7:12 pm

One response to “Fra Pelé til Beckham – Fotballens historie i USA

  1. Pingback: MLS Monday – Sesongstart | Fotballdirektoratet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s