MLS Monday del 3: Western Conference

Forrige #MLSmonday ble brukt på en grundig gjennomgang av Eastern Conference! Nå står de vestlige lagene for tur, og vi kjører rett igang!

Chivas USA

Også kjent under sitt fulle navn “Club Deportivo Chivas USA”, og begynte livet som en slags underklubb til meksikanske Club deportiva Guadalajara. Dette gjenspeiles for eksempel i det noe sære faktum at denne amerikanske fotballklubben har byvåpenet til Guadalajara i logoen sin. Det er kanskje fristende å skaffe seg en av de tøffe draktene med Corona-logo på, men i så fall må du skynde deg. Clubben ble solgt nylig, og skal rebrandes før 2015-sesongen.

Interessante spillere: Brad Guzan (2005-2008),

Kobling til Norge: Også i denne klubben har Stabæk-trener Bob Bradley utøvd sitt yrke, om enn bare i sju måneder. Dessuten var Costa-Ricanske Douglas Sequeira her i 2005, og han spilte jo som alle vet 24 kamper for Tromsø i sesongene 2007-09.

Colorado Rapids

Her er laget for deg som liker en underdog! Colorado fikk den tvilsomme æren av å være det aller dårligste laget i den aller første MLS-sesongen. I skrivende stund har de nettopp spilt sin niende kamp på rad uten seier, og på disse har de sluppet inn hele 32 mål. Av de eksisterende MLS-lagene var også Rapids det siste som sikret seg en draktsponsor, dette skjedde ikke før i mai 2014. Nesten imponerende når man tenker på at klubben da hadde eksistert i 18 år, og dermed hadde vært gammel nok til å drikke om den ikke var amerikansk.

Interessante spillere: Carlos Valderrama (2001-02), Kyle Beckerman (2002-07), Anders Limpar (1999-00).

Kobling til Norge:  Den østerrikske forsvarskjempen  Thomas Piermayr en halv Tippeligasesong i Lillestrøm før han endte opp i Colorado-klubben.

FC Dallas

I 2005 ble laget Dallas Burn rebranded som FC Dallas, og siden den gang har de vært jevnt over OK, men aldri spektakulære. Men OK da, de har i det minste slått Stabæk i en La Manga-cup. En artig detalj er at et av klubbens stadionbytter ble foretatt fordi de spilte på en arena tilknyttet en High School, og mente de tapte for mye på at de derfor ikke fikk servere alkohol.

Interessante spillere: Denilson (2007), Clarence Goodson (2004-07)

Kobling til Norge: Haitiske Josué Mayard spilte i Dallas i 2001-2002 mens klubben fortsatt het Dallas Burn. Han ble senere nærmest for norgesvenn å regne, og noterte 28 kamper for Pors Grenland og 14 for Notodden mellom 2006 og 2008.

LA Galaxy

Endelig, hva? Her er jo laget du har hørt om! Galaxy er ikke bare ett av de originale 10 MLS-lagene, men er også klubben som må ta mye av æren for at vi her i Norge i det hele tatt vet at det spilles fotbll i USA. La gå, så er det litt lame at klubben heter Galaxy fordi de kommer fra LA, hvor alle “stjernene” bor i Hollywood, men det kan tilgis! Noe av det morsomste med Galaxy er at en av deres supporterklubber, “La Riot Squad”, ble stiftet etter en utfordring fra daværende keeper Kevin Hartman. Belønningen for å ha samlet 100 fans i supporterklubb var et fat med øl.

Interessante spillere: Alexi Lalas (2001-03), David Beckham (2007-12), Robbie Keane (2011-), Landon Donovan (2005-)

Kobling til Norge: Svenske Stefan Ishizaki står i skrivende stund med 2 mål på 15 kamper for Galaxy, og det er tilfeldigvis nøyaktig det han fikk til i Vålerenga i 2005 også. Dessuten kom Rob Friend til klubben i år, og han bør være velkjent fra sine 40 kamper i Moldetrøya i 2004-06. Av forhenværende spillere kan nevnes: Kevin Harmse, som startet sin proffkarriere med to kamper i Tromsø; brasilianske Wélton, som spilte i Galaxy i 1997-98 før han forvillet seg til Fredrikstad i 2003; og svenske Christian Wilhelmsson, som fikk så mye som 84 kamper for Stabæk mellom 2000 og 2003.

Portland Timbers

Timbers skal ha for en ting, og det er at de er gjennomførte på konseptet sitt. Maskotten deres, “Timber Joey”, er nemlig en skikkelig tømmerhogger. Hver gang Timbers scorer (eller holder nullen) fyrer Joey opp motorsaga, skjærer en skive ut av en diger stokk, og overrekker den til den heldige målscorer (eller keeper). Så da kan man jo tenke seg hvordan det ser ut hjemme hos argentinske Diego Valeri, som er all-time toppscorer for Portland med 22 nettkjenninger.

Interessante spillere: Pa Madou Kah (2013-), Troy Perkins (2011-12), Liam Ridgewell (2014-),

Kobling til Norge: The big one! Her spiller det søren hakke meg en nordmann! Pa Madou Kah har hatt litt av en reise, og vært innom tvilsomme steder om Qatar, Saudia-Arabia og Stockholm etter at han takket farvel til Vålerenga. Det gikk nå engang bra til slutt, og i 2013 skrev forsvareren kontrakt med Timbers. Her har også tidligere Enga-keeper Troy Perkins et par sesonger bak seg, så de to har nok mye å prate om på fest.

Real Salt Lake

Jeg vet hva du tenker, og nei, Salt Lake har så vidt jeg vet aldri fått noe spesiell oppmerksomhet fra kongen av Spania. Men klubben har faktisk et samarbeid med Real Madrid, som de spiller vennskapskamp mot annenhvert år. Samarbeidet består hovedsakelig i et ungdomsakademi i Utah. Det aller feteste med RSL må være at de har fått en offisiell sang skrevet av Branden Steineckert, kjent fra bandet Rancid.

Interessante spillere: Freddy Adu (2007), Kyle Beckerman (2007-),

Kobling til Norge: Den tidligere nevnte Tromsø-spilleren Douglas Sequeira var innom en tur også her, mellom oppholdene i Chivas og Tromsø. Khari Stephenson har også vært innom en sesong, mer om ham straks!

San Jose Earthquakes

San Jose må jo være et av de aller mest historiske lagene i MLS, med røtter helt tilbake til 1974! San Jose var viktig i opprettelsen og lansering av MLS, og de hadde æren av å både spille og vinne den aller første MLS-kampen, 1-0 mot DC United. klubben var en svært kort periode flyttet til Houston, men er nå tilbake i California.

Interessante spillere: Landon Donovan (2001-04), Pat onstad(!)

Kobling til Norge: Khari Stephenson utgjorde sammen med Demar Phillips et viktig Jamaikansk midtbaneteam for Aalesund, der han spilte mellom 2008 og 2010. Khari er sågar norgesmester i fotball, etter at han var med på å vinne kongepokalen med AAFK i 2009. I dag spiller han i San Jose!

Seattle Sounders FC

Seattles overraskende fotballglade befolkning kjempet for å få sitt eget lag helt fra det ble klart at MLS skulle opprettes, men de fikk ikke gjennomslag før i 2007. Da ble Sounders det 15de laget i MLS. Klubben er kjent for sine supportere, og har det nest høyeste publikumssnittet i ligaen, bare slått av LA Galaxy. Fansen får være med i avstemninger om viktige avgjørelser, etter modell fra Barcelona, og dessuten er Drew Carey medeier. What’s not to like?!

Interessante spillere: Clint Dempsey (2013-), Obafemi Martins (2013-), Djimi Traore (2013-), Stefan Frei (2014-), DeAndre Yedlin (2010-).

Kobling til Norge: Brasilianske Wélton Araújo Melo spilte nøyaktig dobbelt så mange kamper for Sounders som han gjorde for Fredrikstad året før. Likevel scoret han nesten tre ganger så mange mål, så det er tydelig at han trivdes i Seattle!

Vancouver Whitecaps FC

Det tredje kanadiske laget i serien, og det eneste i Western Conference. Klubben har en temmelig kort historie, men har ikke gjort det så verst. Særlig med tanke på at de faktisk har hatt Teitur Thordarson som hovedtrener. De kan for eksempel skryte av å være det første kanadiske laget som tok seg til playoffs!

Interessante spillere: Nigel Reo-Coker (2013-14) Kenny Miller (2012-14)

Kobling til Norge: Daigo Kobayashi spilte en sesong her, og han kjenner vel de fleste Stabæk-supportere godt til! Kevin Harmse spilte her like etter at han fikk hele to opptredner for Tromsø i 2003, og som om ikke det var nok har klubben helnorske Knut Marius Røvde som keepertrener!

 

That’s all folks!

Har du funnet deg et lag å heie på, nå? Si gjerne fra i kommentarfeltet! Neste #MLSmonday skal vi se litt den lange og ærefulle historien bak fotball i USA!

Advertisements

1 Comment

Filed under Uncategorized

One response to “MLS Monday del 3: Western Conference

  1. Pingback: Kongen av Tøyen! | Fotballdirektoratet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s