MLS Monday del 2: Eastern Conference

Previously on MLS Monday

Forrige uke ga vi dere en liten introduksjon til galskapen som er MLS. Det skal vel innrømmes at selv om denne skribenten har mastergrad i rettsvitenskap under beltet, så sliter han likevel litt med å forstå alle reglene rundt overganger hos våre Marshallhjelp-ytende venner. Anyway. MLS er jo ikke så kjent her, og skal man først stifte bekjentskap med en ny liga er det aller viktigste å velge seg et lag! Derfor skal vi kjøre gjennom en rask introduksjon av seriens klubber, slik at man kan ta et informert og fornuft valg. Dersom man ønsker det. Alternativt kan man velge dem med tøffest drakt.

Først ut er Eastern Conference, og vi går rett på sak med:

Chicago Fire

Fikk sitt navn etter den store bybrannen i Chicago i 1871, og ble stiftet på årsdagen for denne i 1997. Chicago vant the double i sin aller første sesong i MLS i 1998, og det gikk bra i et par år, med to nye finaleopptredener i 2000. Det har dessverre gått litt nedover i de siste åra, og i løpet av de fire siste sesongene har de bare klart å sikre seg playoff-plass en gang. Fire-fansen er organisert i supporterklubben Section 8, som har sitt navn etter den gamle amerikanske designasjonen på militært personell som er “mentally unfit for service”. Supporterkulturen står overraskende sterkt i Chicago, og Section 8 organiserer blussing, tifo, og annet snacks som vi her i europa tar for gitt.

Interessante spillere: DaMarcus Beasly (2000-04), Jorge Campos (1998), Fredrik Ljungberg (2010), Hristo Stoichkov (2000-02).

Kobling til Norge: Klubbens aller første hovedtrener var nåværende Stabæk-manager Bob Bradley.

 

Colombus Crew

Ett av de ti opprinnelige MLS-lagene. Colombus har æren av å spille sine kamper på Colombus Crew Stadium, som er USAs aller første stadion bygd spesifikt for profesjonell fotball. Crew vant sin eneste MLS Cup i 2008, og har i de siste årene slitt litt med å ta seg til playoffs.

Interessante spillere: Federico Higuain (2012-) (Ja, han er broren til DEN Higuain), Giancarlo Gonzales (2014), Steve Clark (2014-), Brad Friedel (1996-97).

Kobling til Norge: Giancarlo Gonzales tilbrakte litt tid i Crew mellom sine opphold i Vålerenga og Palermo, keeper Steve Clark har 94 kamper for Hønefoss og ble kåret til Tippeligaens beste keeper i 2012.

DC United

 

United var et av de aller beste lagene da MLS først startet opp, og deler æren av å ha både flest MLS Cup-seiere og Supporters’ Shield-seiere med LA Galaxy (Begge lagene har 4). I norske medier ble de forståelig nok først nevnt da de solgte keeper Troy Perkins til Vålerenga i 2008. Hvis du er fan av rike onkler er kanskje United klubben for deg. Da de ble startet var det nemlig ikke helt ukjente George Soros som stod bak.

Interessante spillere: Freddy Adu (2004-06) ble signert av DC da han bare var 14 år gammel. Dessuten er det mye potensiale for mistaken identity her, da de har hatt en Pablo Hernández, en brasilianer som heter Fred, en Chris Pontius og en Stephen King på laget. Men, dessverre, ikke DEN Pablo Hernández, Fred, Christ Pontius eller Stephen King.

Kobling til Norge: Nevnte Vålerenga-helt Troy Perkins kom altså herfra. Dessuten har Pat Onstad spilt her, han skal vi snakke mer om snart!

 

Houston Dynamo

Don’t mess with Texas! The Lone Star State skal selvsagt ha en finger med i spillet i det meste, og i MLS er de faktisk representert i både Eastern og Western conference! I Eastern altså ved Houston Dynamo. I USA har de jo den noe merkelige skikken med å flytte på lag både titt og ofte, og Dynamo ble starta i 2005 da San Jose Earthquakes flytta hit. San Jose har senere blitt starta opp igjen, men nok om det.  Dynamo er deleid av bokseren Oscar De La Hoya, og vant MLS Cup i både 2006 og 2007. Det må jo sies å være godkjent når klubben ble stiftet i 2005.

Interessante spillere: Stuart Holden (2006-09), Wade Barrett (2006-09), Kei Kamara (2008-09), DaMarcus Beasley (20014-)

Kobling til Norge: Det er gode grunner til å heie på Houston. Deres tidligere keeper Pat Onstad (2006-2010) er nemlig norsk-kanadier! Og ikke nok med det! Tidligere venstreback Wade Barrett har spilt 8 kamper i Fredrikstad.

Montreal Impact

Det tredje kanadiske laget i MLS, og det aller ferskeste som spiller i årets sesong. Montreal ble med i ligaen så sent som i 2012 (selv om navnet er en videreføring av et lag som har eksistert en god stund lenger). De spilte sin første hjemmekamp foran over 58 tusen fremmøtte i mars 2012, to måneder etterpå satte kanadisk publikumsrekord med 68 860 betalende tilskuere mot LA Galaxy. Klubben er sågar kanadiske mestre to år på rad, som er mer imponerende når du ikke vet at det kanadiske mesterskapet spilles mellom fem lag.

Interessante spillere: Alessandro Nesta (2012-2013), Matteo Ferrari (2012-), Marco Di Vaio (2012-), Troy Perkins

Kobling til Norge: Her har vi fått tips fra en leser på twitter etter forrige ukes MLS Monday:

Før oppholdet i Tromsø hadde også Bernier 40 opptredner for Moss. Dessuten er tidligere nevnte keeper Troy Perkins i klubben, og som om ikke det var nok, så har Ali Gerba, som har noen kamper for Odd Grenland (se under “Toronto FC”), både klubbens raskeste mål (scoret etter 18 sekunder) og klubbens første hat-trick.

New England Revolution

Denne klubben fra Foxborough utenfor Boston eies av Robert og Jonathan Kraft. Ja, som i selskapet Kraft, som lager vår kjente og kjære Freia Melkesjokolade i Litauen og Estland. Revs var et av de opprinnelige ti MLS-lagene, men likevel har de aldri vunnet verken MLS Cup eller Supporters’ Shield. Noe for deg som liker gode lag som ikke vinner noe. Kanskje er du Tottenham-supporter. Hvis du kan komme over hvor sykt harry det er at supporterklubben kaller seg “The Midnight Riders”, selvsagt.

Det har blitt hevdet at brødrene Kraft er de aller verste eierne i ligaen, så kanskje klubben er mer for deg som heier på MK Dons eller Manchester United….?

Interessante spillere: Alexi Lalas (1996-97), Walter Zenga (1997-99), Steve Howey (2004), Jermaine Jones (20014-).

Kobling til Norge: Deres japanske midtbanespiller Daigo Kobayashi klarte åtte mål på 29 kamper da han var på lån hos Stabæk i 2009 (Han overtok faktisk drakt nr 10. fra Veigar Páll Gunnarsson).

New York Red Bulls

Ok, vi skjønner at det ikke er så fristende å heie på et lag som er oppkalt etter rånereliksiren Red Bull, men er det egentlig så mye verre enn deres gamle navn “New York/New Jersey Metrostars”? Klubben er regjerende Supporters´Shield-mestere, og er atter en av de ti opprinnelige MLS-lagene. Internasjonalt derimot, har de ikke vært så verst. Som MetroStars var de faktisk det første MLS-laget som vant en turnering utenfor Nord-Amerika, da de slo vårt eget Viking FK i finalen i La Manga Cup i 2004. Pinlig, Viking. Apropos Viking, så var det jo en del skandinaver involvert med klubben en stund, og i 2010 ble det stiftet en supporterklubb som heter Viking Army. Heia Norge!

Interessante spillere: Lothar Matthaus (2000), Jan Gunnar Solli (2011-12), Alexi Lalas (1998), Tim Howard (1998-2003), Jozy Altidore (2006-08), Tim Cahill (2012-), Thierry Henry (2010-)

Kobling til Norge: Stabæk-trener Bob Bradley har vært trener også her, fra 2002 til 2005. Jan Gunnar Solli spilte en sesong for klubben i 2011-12, og dessuten var Viasat-tryne Erik Solér sportsdirektør fra 2009 til 20012. Costa Ricanske Roy Miller har også spilt her, og han har jo som alle vet spilt lenge i både Bodø/Glimt og Rosenborg.

Philadelphia Union

Et åpenbart valg for dere som heier på de med morsomme drakter. Fort dere å bli fans før de skifter sponsor! Union ble stifta i 2008, og nei, det er dessverre ikke en fagforeningskobling å spore her. Navnet er en henvisning til unionen mellom de 13 opprinnelige amerikanske koloniene, der Philadelphia var hovedstad. Koloniene er også representert i de tretten stjernene i klubbens logo. Glade i historie, disse amerikanerne.

Interessante spillere: Raïs M’Bolhi (2014-), Freddy Adu (2011-13), Faryd Mondragón (2011), Maurice Edu (2014-)

Kobling til Norge: Stabæk-spiller Andrew Jacobson fikk 25 kamper for Philadelphia i 2010.

Sporting Kansas City

Klubben startet livet som Kansas City Wiz, ble senere Kansas City Wizards, og er nå altså Sporting Kansas City. I tillegg til flere navnebytter har de også byttet conference, da de gikk fra Western til Eastern i 2005. Sporting har ikke de aller beste sportslige resultatene, men de er faktisk regjerende MLS Cup-mestere. You can’t argue with winning! Sporting har en relativt liten stadion, som bare tar litt over 18 000 tilskuere. Dette er ikke noe særlig når du vet at flere lag har publikumsrekorder på over 70 000, men de har svært loyale fans. Per juli 2014 hadde de fullstappa arenaen i 46 hjemmekamper på rad. De har sågar en venteliste på over 3000 som ikke ennå har fått sesongkort. Liten klubb med flotte supportere.

Interessante spillere: Alexi Lalas (1999), Omar Bravo (2011), Mo Johnston (1996-01), Graham Zusi (2009-).

Kobling til Norge: Jamaicanske Khari Stephenson starta sin proffkarriere i Kansas City. Han spilte 39 kamper for Aalesund mellom 2008 og 2010, og ble norgesmester i 2009.

Toronto FC

Den andre kanadiske klubben eies av det samme konsernet som eier Toronto Raptors i NBA og hockeylaget Toronto Maple Leafs. Toronto var den første MLS-klubben som aktivt støttet supporter- og tribunekultur. De vinner ikke så mye for tida,  men til gjengjeld har de en hauk som flyr rundt og skremmer vekk måker. Hun heter “Bitchy”. What’s not to like?

Interessante spillere: Maurice Edu (2007-08), Júlio César (2014), Michael Bradley (2014-), Jermaine Defoe (2014-), Steven Caldwell (2013-), Stefan Frei (2009-13)

Kobling til Norge: Kamerunsk-kanadiske Ali Gerba spilte elleve kamper for klubben i sesongen 2009-10. Han var på lån i Odd Grenland i 2006, der han registrerte seg for én nettkjenning på sine ti kamper. Dessuten spiller sønnen til Stabæk-trener Bob Bradley her.

Next week on…

Det var Eastern! Hvis ingen av lagene tiltalte deg kan du prøve igjen neste uke, da vi skal dekke Western Conference. Har du allerede et favorittlag i USA? Fortell oss om det i kommentarfeltet!

 

Advertisements

2 Comments

Filed under Uncategorized

2 responses to “MLS Monday del 2: Eastern Conference

  1. Pingback: MLS Monday del 3: Western Conference | Fotballdirektoratet

  2. Pingback: MLS Monday – Sesongstart | Fotballdirektoratet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s