Deadline Day

Det er en dag i året som gjør alle fotballfans om til sladrende fjortiser. Deadline Day. Dagen som kan bety frelse eller bunnløs skuffelse. Dagen man møter med skrekkblandet fryd. Vil min klubb hente en stjerne? Vil vi selge en av mine favorittspillere? Får vi noen sjokk-overganger? I dagevis bygges stemninga opp. Ryktene svirrer. Sportsjournalistene forbereder seg til livedekning, supporterne tolker kroppsspråk, saumfarer Twitter og googler den ukjente unggutten fra Ajax som linkes til klubben. Er han den neste Van Basten?

Dagen kan bli et gedigent antiklimaks. Vi kan ende opp med å klamre oss til en halvspennende overgang fra Burnley til Sunderland. Eller det kan bli full pott, den vanvittige overgangsfesten vi alle ønsker oss. Nå som dagen er over for denne gang, er det på tide å trille terning på årets Deadline Day.

Kriterier

Etter nøye fotballfaglige vurderinger har Fotballdirektoratet kommet fram til følgende kriterier:

Fethets-faktor
Hvor fet er spilleren på den høyst partiske direktoratskalaen? Og hvor fet er klubben spilleren går til, basert på samme skala?

Drama-faktor
Hvor mye drama skapte signeringa?

WTF-faktor
Hvor hinsides uventa/uforståelig var overgangen?

Fordi det finnes mange ligaer og uendelig mange små klubber som også deltar på Deadline Day, kan vi her bare gå gjennom et lite utvalg av signeringene som ble gjort. Vi har hørt det er viktig å innse sine begrensninger.

Falcao til Manchester United
Dette er signeringa som har alt! Manchester United er ikke en spesielt fet klubb, men Falcao er fet så det holder. I tillegg kom signeringa helt ut av det blå, i og med at “alle” først var enige om at Real Madrid hadde avtalen i boks, for å så bli enige om at City hadde snappa colombianeren rett foran nesa på spanjolene. Men så ble det altså ikke City likevel, men derimot byrivalene på Old Trafford. Topp score på både dramaskalaen og WTF-skalaen. Dette er signeringa som fikk noen av landets fremste sportsjournalister til å sitte klistra til skjermen for å følge et fly de kanskje trodde kunne ha Falcao som passasjer.

Man kan muligens si at Manchester United burde spist opp grønsakene sine  før de får dessert, og heller konsentrert seg om defensive forsterkninger. På den annen side har både Van Persie og Falcao bein laga av Mariekjeks, så med litt flaks vil Rooney nå i det minste ha én skadefri toppspiss som kollega per kamp. Terningkast: 6!

“Chicharito” til Real Madrid

Vi var nok mange som trodde det var en spøk da ryktene begynte å gå om at Real Madrid var på jakt etter Manchester Uniteds evige benkesliter. Men før vi visste ordet av, var Chicharito på plass i Spania, og vi satt igjen som levende spørsmålstegn. Etter litt grubling, er det mulig å til en viss grad forstå Real Madrid. Det er kjekt å ha noen i bakhånd de dagene Benzema først og fremst er Bomzema (unskyld). Men vi håper for guds skyld at Chicharito ikke tror han skal få mer spilletid ved denne overgangen.

Chicharito er en ganske kul spiller, men ikke så kul at det slår voldsomt ut på terningen. Det som derimot redder denne signeringa er WTF-faktoren. Terningkast: Sterk 4er

Negredo til Valencia
Etter et år i Manchester City kan vi slå fast at Negredo er best i Spania. Ikke at han var dårlig i City, 9 mål på 32 kamper er ikke dårlig. Men 25 mål på 36 kamper (Sevilla, 2012/2013) er definitivt bedre. Negredo er en kul spiller, og Valencia en fet klubb (John  Carew har spilt der, og vi elsker de fleste klubber nordmenn har spilt i). Men overgangen har dessverre for lav dramafaktor og WTF-faktor til å få toppkarakter. Overgangen gir god mening for alle parter involvert, og bortsett fra at Sevilla og Valencia ikke akkurat er bestevenner på fotballbana, er det lite drama å spore. Terningkast: 4.

Welbeck til Arsenal

Dette er nok en av Deadline Day-signeringene som skapte mest misnøye. Arsenalfans er misfornøyd fordi de har lite tiltro til Welbecks ferdigheter, og en del unitedsupportere er faktisk misfornøyde med at deres “Local Lad” går til rivalene i London. For mange Arsenalsupportere er nok dette en klassisk WTF-signering. Joda, de trenger forsterkninger når Giroud (igjen) er skada. Men de fleste hadde nok ønska at valget falt på en spiller som er kjent for å bøtte inn mål, ikke en som er kjent for artige vines av feilslåtte driblinger. Men her i direktoratet setter vi pris på alle spillere som underholder oss, uavhengig av hvordan. Terningkast: 5

Biabiany/Zaccardo/Bonaventura til AC Milan/Parma

Italienerne kan virkelig skape drama! Og de skuffer ikke på Deadline Day. Milanfans verden over jubla hemningsløst da de endelig var kvitt Zaccard’Or, 32-åringen som har vært en klamp om foten helt siden han ble henta i januar 2013. Zaccardo inngikk i en klassisk italiensk swap-deal der Parmas Biabiany skulle gå andre veien. Dealen var bekrefta, Biabiany avbilda med Milanskjerf og var på vei til Medical da nyheten sprakk: Zaccardo hadde begynt å krangle på lønn med gamleklubben. Etter mye om og men var det ByeBye Biabiany, Zaccardo var tilbake i Milan og ca alle bortsett fra Zaccardo var fly forbanna. I mellomtida hadde Milan solgt unna unggutten Cristante til Benfica, og måtte hive seg rundt for å finne en erstatter. Innen en times tid satt dermed Atalantas Bonaventura og signerte kontrakt med Milan, i følge sportsdirektøren så lykkelig at han begynte å gråte. Et mesterstykke i både Deadline Day Drama og WTF. Terningkast: 5

Blind til Manchester United

Intet overgangsvindu er komplett uten at et Ajax-talent ender i en storklubb. I år representert ved 24 år gamle Daley Blind. United trenger defensive forsterkninger, og ut i fra det vi så i VM kan Blind vise seg å bli en kjempesignering. Han kjenner Van Gaal, og vil sannsynligvis passe godt inn i laget. I tillegg blir han lagets desidert kjekkeste spiller. For å sitere The Guardian: “United of course also signed Daley Blind, whose cheekbones have been causing slightly confusing feelings in many in the Manchester area who previously thought they’d made all their major lifestyle choices“. Lav WTF-faktor og lite drama, men både spilleren og gamleklubben scorer høyt på fethets-skalaen. Terningkast: 5

Saviola til Hellas Verona

Ja, det er DEN Saviola. For du har vel ikke glemt Javier Saviola? Gutten som skulle bli den neste Maradona og var et av “verdens største talenter” da han ankom Barcelona i 2001? Selv om han hadde noen fine sesonger levde han aldri helt opp til hypen. I en alder av 32 er han tydeligvis klar for nye eventyr, og går fra Olympiakos til Serie A. Italienske medier hevder han bare brukte fem minutter på å si ja til Hellas Verona, der han gjenforenes med sin lagkamerat fra Barcelona, Rafael Marquez. I utgangspunktet er dette en KONGE Deadline Day Deal. WTF-faktoren er skyhøy, og Saviola er en megafet spiller. Dessverre er Hellas Verona en tilsvarende kjip klubb, blant anna kjent for fascistiske supportere som roper apelyder og Sieg Heil på tribunene. Så det som potensielt kunne være terningkast 6, må der for bli terningkast 4.

 

Oppsummert

På mange måter et litt typisk “ålreit” overgangsvindu. Et par skikkelige wildcards som trekker opp, og vi mistenker at dette vinduet setter rekord for antall ganger fotballeksperter har sagt “Han er jo veldig god, men det er ikke den typen spiller de trenger”. Så tusen takk Louis Van Gaal, tusen takk til denne reporteren fra Sky Sports News. som ga oss årets visuelle høydepunkt,

SSN

Og sist men ikke minst, tusen takk til Jürgen Klopp, som redda direktoratfavoritt Shinji Kagawa fra nok en miserabel sesong på United-benken. Alt i alt gir vi dette vinduet terningskast fem!

fem

 

Hva syns du var sommerens beste handel? Sommerens bomkjøp? Sommerens kjekkeste nederlender som skal spille defensiv midtbane for Manchester United? Si fra i kommentarfeltet!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s