MLS Monday del 1 – Major League Soccer 101

Det er ingen hemmelighet at enkelte direktoratsmedlemmer er svært begreiset for Verdens Beste og Frieste Demokrati™. Dette er en entusiasme som det ikke alltid har vært like lett å kombinere med interesse for verdens mest underholdende idrett (nest etter synkronstuping, selvsagt, og blir det tilstrekkelig interesse kan vi kanskje vurdere å starte http://www.synkronstupingsdirektoratet.com).

Slik er det heldigvis ikke lenger! Fotballen har fått gode levekår over dammen, og med unntak av enkelte bakstreverske røster virker det til og med som om amerikanerne klarer å kose seg med sporten. Men nå er de jo fortsatt amerikanere, så det skulle bare mangle at det er enkelte forskjeller fra hvordan vi gjør ting her i siviliserte Europa.

Derfor presenterer Fotballdirektoratet nå MLS Monday! Over en serie med artikler vil vi forklare hvordan MLS er satt sammen, hvordan serien fungerer, og presentere lagene. Vi gjør oppmerksom på at det vil bli brukt mange engelske ord og uttrykk. La oss gå rett på første episode!

Klubbene

MLS består for tiden av 19 klubber. Ligaen skiller seg skarpt fra sine europeiske motstykker ved at alle klubber og spillerkontrakter eies av ligaen sentralt, mens klubbeierne (investor-operators) eier en andel av ligaen og retten til å drive et lag. Da ligaen først åpnet var interessen relativt laber hos de fleste, og man var svært avhengig av et fåtall eiere. For eksempel eide AEG hele seks klubber. I dag har det blitt bedre, og det er nå bare en eier som har mer enn et lag. Dette er fortsatt AEG, som eier LA Galaxy og halvparten av Houston-laget Dynamo.

Funfact: Den kommende klubben New York City FC eies av Manchester City og baseball-laget New York Yankees, mens bokseren Oskar De La Hoya eier en andel av tidligere nevnte Houston Dynamo.

Det pågår stadig utvidelser av ligaene, og for øyeblikket er det fire lag som planlegges lagt til i ligaen. Først ut av disse er New York City FC og Orlando City SC, som skal spille fra og med 2015-sesongen.

Avstandene i USA er store, og lagene er delt opp i en Eastern og en Western conference. Fordelingen av lagene finner du under. Kansas City, Houston og lagene østenfor spiller i Eastern Conference, mens  Dallas og lagene vestenfor spiller i Western Conference.

Spillere

Ettersom spillere signerer kontrakter med ligaen fremfor klubbene er fungerer de fleste overganger svært annerledes enn i resten av verden. Som i NFL er det et ganske infløkt draft- og tradesystem som gir klubbene prioritet når det gjelder signering av nye MLS-spillere.

Samtidig er det et krav at alle MLS-klubber har et ungdomsakademi, og lagene kan signere opp til to Home Grown Players hvert år.

Som i andre amerikanske idretter opererer MLS med en Salary Cap, altså en grense på hvor mye penger du kan bruke på lønninger. Denne sesongen er den  på 3,1 millioner dollar, og av dette kan klubbene maks bruke $387.500 på en enkelt spiller.

Unntaket fra dette er en Designated Player Rule, som lar klubbene signere opp til tre spillere som får mer i lønn. Denne ble kjent som “The David Beckham rule”, etter at LA Galaxy signerte Beckham som første spiller under denne regelen.

 

Hvem vinner egentlig?

Godt spørsmål! Her er det mye rart å ta tak i.  Mellom mars og november spilles det en regular season, som foregår nesten slik vi er vant med. Tre poeng for seier, ett for uavgjort og null for tap. En regular season er 34 kamper, der halvparten spilles borte og halvparten hjemme.

Dette høres jo selvsagt alt for enkelt ut, så her kommer noen fine twister:

  • De ni lagene i Western Conference spiller tre ganger mot de andre West-lagene.
  • De ti lagene i Eastern Conference spiller tre ganger mot syv av de andre East-lagene og to ganger mot de siste to East-lagene.
  • Hvert lag i Eastern Conference spiller en gang mot hvert lag i Western Conference.

Laget som har flest poeng når alle kampene er spilt vinner et trofé, det såkalte Supporters’ Shield. Og så er man ferdige med fotball for i år, og venter på neste sesong.

Nei da! Supporters’ Shield er ikke det gjeveste trofeet i MLS. Når regular season er ferdigspilt skal vi selvsagt ha PLAYOFFS!

Dette er faktisk ikke så komplisert. De fem lagene med flest poeng fra hver conference får spille sluttspill. Først spiller fjerde- og femteplassen mot hverandre, og vinneren av denne kampen får spille semifinale mot førsteplassen i sin conferance (den andre semifinalen går da altså mellom andre- og tredjeplassen). Semifinalevinnerne spiller conference-finale, og vinnerne av hver conferance-finale møtes i playoff-finalen, og får sjansen til å ta hjem det virkelige trofeet, The MLS Cup.

I tillegg spilles the US Open Cup. Denne har røtter helt tilbake til 1913, men funker skuffende likt som cupene her i Europa, så den lar vi ligge akkurat nå.

Next week on MLS Monday:

Det får vel holde for denne gangen. Vi har mildt sagt litt mindre snøring på MLS enn vi har på f.eks Serie A eller Premier League, så om vi har gjort noen grove feil håper vi dere kan si fra i kommentarfeltet. Neste uke blir det en gjennomgang av lagene i Eastern Conference!

 

Advertisements

2 Comments

August 25, 2014 · 2:43 pm

2 responses to “MLS Monday del 1 – Major League Soccer 101

  1. Pingback: MLS Monday del 2: Eastern Conference | Fotballdirektoratet

  2. Pingback: MLS Monday – Sesongstart | Fotballdirektoratet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s