Det andre VM

Det er nå bare ni små dager igjen til det som for mange er sommerens høydepunkt; VM i Brasil. Men før den tid skal et minst like viktig mesterskap avholdes. 1.-8. juni spilles ConIFA World Football Cup i Sverige. Her møtes lagene som ikke anerkjennes av FIFA for å avgjøre hvem av outsiderne som er best i fotball. Her møtes kurdere, samer, abkhasere og tamiler til dyst. Vi ble invitert med på det tamilske lagets treningscamp på Bygdøy.

Action1

På Ferd stadion på Bygdøy er en gjeng unggutter i full gang med ulike pasningsøvelser. Selv om dette er nest siste treningsdag før de reiser til VM, tar treneren seg tid til en kjapp prat. Han forteller at han har vært trener for laget i tre år, det vil si helt siden laget ble oppretta i 2012 på initiativ fra Global Tamil Youth. Tamilene er fortsatt en ung fotballnasjon, men ingen skal anklage dem for å ikke være ivrige. Treneren forteller at laget er organisert gjennom en egen komité, med amatørspeidere i ulike land. Kun treneren er ansatt, men målet er å etterhvert kunne ha profesjonelle speidere for å bygge et best mulig lag. I år har de med seg spillere fra Canada, England, Italia, Tyskland og Frankrike. Den eneste som lever av fotball i dagens tropp er en tysk tamil som spiller på nivå fire i Tyskland. Egentlig skulle de også ha med en fra tysk nivå to, men han fikk ikke tillatelse av klubben, forteller treneren. Men nå må han tilbake på gressmatta for å instruere spillerne, så vi går over til å prate med Mani fra Tamil Youth Organization i Norge.

Han lærer oss om tamilenes blodige historie, og forklarer at dette handler om mye mer enn fotball. Laget ble starta med et ønske om å samle diasporatamilene rundt fotball. Det handler om å bygge nasjonsfølelse innad, samt å få omverdenen til å se tamilene som en selvstendig nasjon. Mani forteller om Black July i 1983, da rundt 8000 tamiler ble drept på noen få dager. Fortsatt opplever tamilene diskriminering, kidnapping, land grabbing og drap. De lever fremdeles i frykt, og det er uaktuelt for diasporatamiler å flytte tilbake. Organisasjoner i Europa som jobber for tamilenes sak, slik som Tamil Youth Organization, stemples som terrorister. Tidligere hadde tamilene og signaleserne hver sine kongedømmer, men som vanlig gikk alt åt skogen da britene ble koloniherrer. For å gjøre administrasjonen lettere, slo de det sammen til ett rike, Ceylon. Og dermed skapte de grobunn for blodige konflikter og undertrykking.

I Norge er kurderenes kamp for selvstendighet langt mer kjent enn tamilenes, noe Mani tror skyldes at de har vært flinkere til å bygge nasjonsfølelse både innad og i samfunnet for øvrig. Kanskje kan det tamilske fotballaget bidra til å styrke tamilenes drøm om å bli en selvstendig nasjon. På lang sikt ønsker de å bli anerkjent av FIFA, selv om veien dit er lang. Landslaget har en viss stjernestatus blant norske tamiler. Tidligere denne uka ble det arrangert en mottakelse for dem der de ble tatt i mot med stormene jubel og mange fans som ville ta bilder med heltene. Det betyr mye for det tamilske miljøet i Norge at landslaget har lagt Cup-forberedelsene sine til Norge.

Action3

Fra treningsfeltet ser vi en av spillerne score et Giroud-innspirert mål på hel volley. Dette lover godt for årets turnering. Hele laget har treningsjakker med bilde av det tamilske området og en leopard. Mani forteller oss at leoparden er lagets maskot. Og siden Mani hevder at tamiler flest er ganske spinkle av vekst, regner vi med at de satser på fart framfor styrke i sine kamper.

De norske tamilene er mer enn middels interessert i fotball. Mens singaleserne først og fremst spiller cricket, enda en tullete arv fra britene, er det fotball som er greia i de tamilske områdene. I Oslo finnes det en egen tamilsk fotballiga med over ti lag. Tidligere i uka spilte landslaget treningskamp mot de beste fra den tamilske ligaen, en kamp som endte 2-2. Kanskje betyr det at vi får se noen norske tamiler på landslaget neste år?

Kapteinen på årets lag er tysk, og den beste spilleren i forrige turnering. Han er kanskje den største stjerna blant norske tamiler, og vi i Fotballdirektoratet syns han minner om en tamilsk Messi, der han briljerer med solid teknikk og fotballforståelse ute på gressmatta.

Action2

Å spille på det tamilske landslaget er ikke bare en anerkjennelse av spillernes fotballferdigheter. De er også stolte over å representere tamiler over hele verden. På lagmøtene forteller trenerteamet tamilenes historie, noe som skaper sterkt fellesskap og mye stolthet. Siden spillerne ikke er profesjonelle fotballspillere, taper de inntekt på å delta i ConIFA. Likevel gjør det det uten å blunke.

Mot slutten av treninga får vi snakke litt med en av de tamilske landslagsspillerne. Kathiravan bor i England, og er midtstopper på laget. Han spiller til vanlig i Tamil League i England. Også i England brukes sporten til å inkludere ungdommer i det tamilske miljøet, og til å sørge for at de beholder sine tamilske røtter. Vi slår av en prat med den sympatiske 25-åringen:

Screen Shot 2014-06-02 at 18.21.10

Hva er deres mål med turneringa?
Det er selvsagt å vinne, selv om det kan bli vanskelig. Men hovedmålet på lang sikt er selvsagt å skape oppmerksomhet og spre kunnskap. Tamilene som en nasjon er ikke så godt kjent, så fotballen er en fin måte å  spre budskapet vårt på fordi folk i hele verden er opptatt av sport. Så det er vårt hovedmål, å la folk vite at vi er en nasjon og at vi er her, at vi står sammen uansett hvilket land vi bor i.

Hvem er deres største konkurrent i ConIFA? Hvem er favorittene?
Vel, vi kom i en ganske tøff gruppe i år. Vi er i gruppe med fjorårets vinner (Kurdistan) og de som vant året før der igjen. Så det er en tøff gruppe, men vårt første mål er å komme videre fra gruppespillet.

Er dere også involvert i tamilske organisasjoner utenfor sporten?
I England har vi lørdagsskole der vi både lærer ungdom det tamilske språket og har fag som matte og fysikk. Det er drevet av det tamilske miljøet. Vi driver ikke bare med sport, men også akademiske tilbud for ungdom, og vi har veldedighetsarrangementer der vi samler inn penger til de tamilske områdene.

Dere ofrer jo en del for å være med i ConIFA, du må kanskje bruke deler av ferien på dette?
Ja jeg jobber jo til vanlig, så jeg måtte ta meg to ukers fri. Men jeg var heldig, jobben skjønte hva som var greia og ga meg fri. Og dette er jo enda en god måte å spre informasjon på. Da jeg fortalte dem hva jeg skulle ble de interessert, ville vite mer og følge med underveis. Alle disse små tingene hjelper oss på lang sikt med å nå målene våre fordi kunnskapen sprer seg.

Når dere er i disse turneringene og møter kurderne, abkhaserne osv, blir det mye snakk om politikk på tvers av lagene?
Siden dette er min første ConIFA-turnering kan jeg ikke si det sikkert. Jeg har hørt fra de andre spillerne at man snakker om alt mulig, ikke bare fotball og politikk. Men det er klart, i de samtalene får man jo også kunnskap om hvor de kommer fra og deres historie, og de lærer om oss. Det er jo en del temaer vi kan relatere oss til når det gjelder f.eks. kurdernes situasjon.

Hva betyr det for deg å være en del av landslaget?

Jeg kan ikke si annet enn at jeg er utrolig stolt og takknemlig over å være en del av dette laget. Når jeg går ut på bana veit jeg at jeg vil gi alt jeg har, fordi jeg ikke kan gi mindre enn alt. Det er en stor ære å få spille for dette laget.  Det å spille fotball er jo noe vi tar for gitt, fordi vi gjør det hele tida. Men når du kommer med på dette laget innser du hvor stor betydning det faktisk har for det tamilske miljøet og hva det kan være med på å bygge. Vi har fått enormt mye støtte fra det tamilske miljøet i Norge, de har fiksa alt fra mat til treningsbaner. Vi veit hvor mye arbeid som ligger bak dette,  og vi er veldig takknemlige for det. Og de er glade for å ha oss her. De hadde hørt om det tamilske laget, men dette er første gang de ser oss, og jeg tror dette gir dem en boost innad i miljøet også.  Det bidrar til å skape oppmerksomhet rundt den tamilske kampen her i Norge, og alle andre steder vi drar. Så det er selvsagt veldig positivt.

Strålende! Vi skal prøve å streame så mange kamper vi kan, lykke til!

Kathiravan og resten av laget tar en pause før ettermiddagsøkta, og vi rusler tilbake mot bussen. En ting er sikkert: Vi har fått oss et nytt landslag å heie på! De tapte dessvere åpningskampen mot Arameans Suryoye FA 2-0, men vi har stor tro på at de skal slå tilbake. I morgen venter regjernede mestere Kurdistan.

Vi anbefaler alle å bruke dagene framover mot Brasil-VM til å følge med på outsidernes VM. Fordi ConIFA er veldig mye mer enn en vanlig fotballturnering. Info om ConIFA cup finner dere her: http://worldfootballcup.org/

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s