Tippeligaens VM-tropp

Vi har alle grått våre bitre tårer over at Norge ikke er med i Brasil-VM, men sånn kan det gå når man møter fotballgiganter som Albania, Slovenia og Island i kvalifiseringa. Om du frykter tippeligaabstinenser under VM finnes det likevel en løsning. Vi ble for ei drøy uke sia bedt om å lage en oversikt over alle VM-spillere som spiller eller har spilt i Tippeligaen. Og siden vårt mål er å dekke deres behov, gjør vi selvfølgelig det. Så her er den. Tippeligaens VM-tropp. De fleste land har foreløpig kun gitt oss bruttotroppen sin, men som de fantastiske ballkunstnerne disse spillerne er håper vi de får Brasilbillett og bøttevis med spilletid. Og at de gjør ære på vår alles favorittliga!

Mix Panini

Tippeligaens VM-tropp, representert med Paniniversjonen av Mix

Tippeligaens VM-tropp

Keeper:

Adam Larsen Kwarasey – Ghana
En av Tippeligaens største keeperprofiler er født og oppvokst i Norge, men valgte å spille for sin fars fødeland Ghana. Det gjorde han nok lurt i, for i 2012 nådde han og Ghana hele veien til semifinalen i Afrika-mesterskapet. Dermed er han den første fotballspilleren født og oppvokst i Norge som har nådd semifinale i et internasjonalt mesterskap for landslag arrangert av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) (Siden Store Norske Leksikon velger å spesifisere dette med FIFA, regner vi med at det finnes en grunn til det). Kwarasey ble kåra til Tippeligaens beste keeper i 2013, da han vant serien med Strømsgodset. I ungdomstida spilte han for Trosterud og Vålerenga.

Sayouba Mande – Elfenbenskysten
Førstekeeper på Stabæk og en plass i VM-troppen er ikke så verst når man bare er 20 år gammel! Mande kom til Stabæk i 2012 fra det samme akademiet som Franck Boli, og har rukket å få 57 kamper for klubben. Selv om Mande så langt bare har én kamp for Elfenbenskysten, var det mot selveste Belgia. Vi håper Sabri Lamouch tør å satse ungt, og lar Mande få reise til VM sammen med gutter som Yaya Touré og Didier Drogba.

Forsvar:

Cristian Gamboa – Costa Rica
Gamboa fikk sitt første møte med norsk fotball i Fredrikstad i 2010-sesongen og fikk 27 kamper der, før en heller mislykka overgang til København. Siden det tydeligvis ikke var deilig å være costaricansk i Danmark, kom han heldigvis tilbake til Tippeligaen i 2012. Han spiller i dag i Rosenborg, og har så langt fått 40 kamper for trønderne.

John Obi Mikel – Nigeria
Det har blitt skrevet side opp og side ned om overgangssirkuset til Mikel, John Shittu, Sonny Corleone, Morgan Andersen og resten av gjengen. Historien inneholder drapstrusler, påstander om kidnapping, sleipe agenter og Sir Alex Fergusson – altså alt en god thriller bør ha. Vi går ikke videre inn på det her, men stortalentet rakk å spille seks kamper for Lyn før han endte opp i Chelsea, og går derfor inn i Tippeligaens VM-tropp.

Clarence Goodson – USA
10 mål på 69 kamper er sannelig ikke verst for en forsvarsspiller, og det var akkurat dette Goodson gjorde for IK Start, der han spilte fra 2008 til 2010. Fra Start gikk turen videre til svenske Brøndby før han dro hjem til The Land of the Free for å spille for San Jose Earthquakes i California. Vi regner med at han fortsatt har igjen litt stål i beina etter tida i Start, og at han tar med seg både makrell og reker til Brasil.

Giancarlo González – Costa Rica
Giancarlo kom til Vålerenga i 2012 fra Alajuelense, og spilte seg fort inn i førsteelleveren. I løpet av sesongen fikk han 37 kamper og 2 mål. Han kunne nok godt fortsatt i Vålerenga, men på fordi klubbkassa var tommere enn Polets Cava-avdeling 16. mai, blei han en del av det store ryddesalget etter sesongen.

Heiner Mora – Costa Rica
Den Costarikanske høyrebecken fikk en sesong i Hønefoss i 2012-2013, og går derfor inn i troppen. I Hønefoss noterte han seg for 34 kamper og 3 mål, før han pakka kofferten og dro tilbake til Costa Rica. Visstnok hadde han problemer med klimaet, språkbarrieren og avstanden til familien. Sannsynligvis vil alle disse tingene være bedre i Brasil.

Roy Miller – Costa Rica
Miller kom til Bodø/Glimt i 2005 og fikk 52 kamper og 6 mål på sine tre år i Nordlands stolthet. Han trivdes tydeligvis i Tippeligaen, og dro videre til Rosenborg i 2008 (17 kamper). I dag tjenestegjør han i New York Red Bulls, der Erik Solér tidligere styrte skuta.

Constant Djakpta – Elfenbenskysten
Venstrebecken kom til Sogndal i 2006, og spilte 21 kamper. Etter én sesong i Tippeligaen dro han videre til Romania før han endte opp i Bundesliga. Han var innom både Bayer Leverkusen og Hannover 96, men i år har han kjempa i nedre del av Bundesliga med Eintracht Frankfurt sammen med spillere som Håvard Nilsen og Omar Elabdellaoui. Det endte med nedrykk, så vi får håpe VM kan bli årets opptur for Djakpta.

Midtbane:

Diego Calvo – Costa Rica
Driblefanten kom til Vålerenga i fjor, og sørger derfor for at Costa Rica også i år er representert i hovedstaden. Har hatt en forholdsvis god start på årets Tippeligasesong, og er helt sikkert en vi kommer til å se mer av. Diego kan så langt skilte med 6 landslagskamper, 31 tippeligakamper, Serie A-inspirert hårsveis og hjertefeiringer ved scoring.

Michael Barrantes – Costa Rica
Barrantes trenger vel neppe særlig mye introduksjon, med mindre du har bodd i ei hule de siste sesongene. Tomålscorer og banens beste spiller i cufinalen 2011, Kniksenprisen 2011 og i det hele tatt en ganske grei klubbkarriere med Aalesund.

Mikkel ”Mix” Diskerud – USA
Halvt norsk og halvt amerikansk, valgte dessverre (men fullt forståelig) å spille internasjonalt for USA. Han hadde ungdomskarrieren sin i Frigg og Stabæk, og fikk sin første Tippeligasesong med Stabæk i 2008. Den endte like greit med seriegull. Mix slo også Martin Andresens rekord for raskeste mål av en Stabækdebutant. Etter en svipptur innom Belgia, kom han til Rosenborg i 2012, og har til sammen over 100 Tippeligakamper.

Christian Bolaños – Costa Rica
Bolaños scora to mål for IK Start i sin første offisielle tippeligakamp, mot Strømsgodset i 2009. For å virkelig markere seg i Sørlandets hovedstad, var det andre målet Starts 1000. mål i Eliteserien. Han klarte 13 mål på 45 kamper for sørlandsklubben før han gikk videre til Ståle Solbakkens København.

Mathis Bolly – Elfenbenskysten
Bolly er født og oppvokst i Oslo. Han har ivoriansk far og norsk mor, og har spilt for Lyn, Oppsal og Holmlia på juniornivå før han begynte med tippeligafotball i Lillestrøm. Han fikk et par U19-landskamper for Norge, men valgte å representere Elfenbenskysten på seniornivå. Han gikk fra LSK til Fortuna Düsseldorf, og fikk sin første kamp fra start mot selveste Bayern München. Og scora mål. I tillegg er han den raskeste spilleren på FIFA 14 (slår Walcott hårfint).

Sebastián Eguren Ledesma – Uruguay
Eguren gjorde seg vel ikke spesielt bemerket i sine 23 kamper for Rosenborg i 2005-sesongen, men ble visstnok publikumsfavoritt i svenske Hammarby da han dro videre dit. I dag spiller han i Palmeiras. Utenfor fotballbana hører han på musikk som Bob Dylan og Pink Floyd, er gift med en svenske, er litteraturinteressert, diskuterer politikk og er tilhenger av legalisering av både abort og hasj.

Mario Martínez – Honduras
Mario kom til Vålerenga på lån fra Real España i 2009. Han fikk sin debut da han kom inn som innbytter i kampen VIF tapte 3-4 mot IK Start. Han fikk en kamp til som innbytter før han ble sendt hjem igjen til Honduras. Han ble senere lånt ut til Anderlecht, hvor han ikke fikk en eneste kamp. Men han er tydeligvis mer enn god nok for Honduras, hvor han har 31 landslagskamper.

Nosa Igiebor – Nigeria
Spiller i dag i Real Betis, men rakk å score 13 mål på 67 kamper for Lillestrøm før han ble solgt til Hapoel Tel Aviv for åtte millioner kroner. Ryktene skal ha det til at David Moyes vurderte å hente unggutten til Manchester United, men som det meste som har med Moyes å gjøre velger vi å ta det med en klype salt.

Angrep:

Didier Ya Konan – Elfenbenskysten
Kanskje den største profilen på denne lista, sammen med John Obi Mikel. Konan fikk 13 mål på 50 kamper for Rosenborg mellom 2006 og 2009 før han flytta til Hannover i Tyskland. Han har hatt noen fine år der, og det ryktes nå at Everton snuser på ham som en erstatning for selveste Romelu Lukaku. http://www1.skysports.com/football/news/11671/9310933/transfer-news-premier-league-clubs-looking-at-didier-ya-konan

Celso Borges Mora – Costa Rica
Allsidig type som gjør seg både som spiss, ving og sentral midtbane. Borges kom til Fredrikstad i 2009 og rakk å score 29 mål på 76 kamper før han gikk videre til svenske AIK. Der spiller han fortsatt. Han ble tidlig spådd en lysende fotballkarriere og ansett som et supertalent. Det spørs om det var det var en karriere i Fredrikstad og AIK man da så for seg.

Randall Brenes – Costa Rica
Brenes kom til Bodø/Glimt i 2005 sammen med Roy Miller. Han fikk 54 kamper og 16 mål i gult, før han ble lånt ut og senere solgt til Kongsvinger. Han fikk totalt 43 kamper og 14 mål der. Han ga seg i Kongsvinger i 2009 fordi av familiære grunner, og flytta tilbake til Costa Rica. Han spiller i dag i Cartaginés.

Norges VM-XI

Siden VM-XI er i vinden, må vi selvsagt sette opp en førsteellever av denne troppen. VM-elleveren er satt opp litt etter fotballferdigheter, men mest etter personlige preferanser. Vi skal ærlig innrømme at våre kunnskaper om honduransk og costaricansk fotball ikke er solide nok til å vurdere om Mora og Martinez egentlig burde få en plass foran Gamboa eller Mix. Men vi tviler. Så her er Norges VM-lag. De hadde kanskje ikke vunnet VM men som vi hadde heia på dem! (Og ja, vi veit at Mikel ikke egentlig er back. Men vi tror han har det i seg!)

Team Norge

Advertisements

1 Comment

Filed under Uncategorized

One response to “Tippeligaens VM-tropp

  1. Pingback: Norway “in the World Cup” | Noruega en Argentina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s