Fotballdirektoratets venner oppsummerer Premier League 2013/2014

Premier League er over for denne gang, og det er på tide å oppsummere den fantastiske sesongen vi har hvert gjennom. I den anledning har vi henta inn noen av våre favoritter blant landets fotballeksperter (siden fotballekspert ikke er en beskytta tittel, benytter vi anledninga til å utrope dem alle til Eksperter med stor E!). Hvilken kamp fikk oss til å utbryte “HEIA FOTBALL!!!!!“? Hvem er årets flopp? Årets unsung hero? Fotballdirektoratets Fotballeksperter gir deg svaret!

ekspertEkspertpanelet:

 

Lise Klaveness@Lisekla

Fotballekspert i NRK, advokat og tidligere fotballhelt.

Ditt lag i England:

Med skam må jeg innrømme at jeg er en vaskeekte medgangssupporter som til enhver tid snur kappen etter vinden fra lag som kan gi meg de beste fotballopplevelsene. Sånn sett er jeg totalt blottet for sjel og ære. I år har jeg latt meg rive med av Liverpools fantastiske offensive prestasjoner. Dog; av en eller annen grunn snur kappen min seg aldri etter Chelsea.

Sven Bisgaard Sundet – @svensundet

Fotballekspert i p3, den ene halvdelen av radarparet i Heia Fotball.

Ditt lag i England: Manchester United

Tete Lidbom – @Diskotete

Musikkprodusent, fotballekspert og den andre halvdelen av Heia Fotball. Kjent for å gråte ved tanken på Pirlos pasninger.

Ditt lag i England: Tottenham

Carina Olset – @Olset

Fotballekspert i NRK-sporten som hevder å være landets gladeste sportsjournalist.

Ditt lag i England: Manchester United

Jonas Giæver  @CheGiaevara

Fotballekspert, Josimarskribent og englandsbasert journaliststudent.

Ditt lag i England: Manchester United

Tarnjit Singh Shergill  @Kong_Kverulant

Fotballekspert, jusstudent og turbanentusiast.

Ditt lag i England: Manchester United

Kasper Wikestad  @TV2Wikestad

Fotballekspertog kommentator i TV2.

Ditt lag i England: Norwich

Asbjørn Slettemark – @Asbjorn1975

Musikkekspert, tidligere idoldommer og Fotballekspert.

Ditt lag i England: Manchester United

Magnus Forsberg @forsberg

Fotballdirektoratets husjurist.

Ditt lag i England: Crystal Palace

Mina Finstad Berg @minafberg

Fotballdirektoratets huspolitiker.

Ditt lag i England: Stoke

Hva var årets beste kamp?

Fotballekspert Klaveness: 

Av de kampene jeg har sett, fremstår 1-1 oppgjøret mellom Arsenal og Everton som den beste, rent fotballfaglig. Everton var strålende hele kampen gjennom, og det var spenning fra første til siste sekund.

Men, skal jeg måle på ”mest elleville”-barometeret, er det liten tvil om at kampen mellom Crystal Palace og Liverpool i mai stikker av med seieren. Liverpool hadde muligheten til å stikke av med ligagullet, og ledet med 3-0 når bare minutter gjensto. I en slik situasjon skal det ikke være mulig at CP klarer å utligne. Imponerende av CP, tidenes dårligste forsvarsspill av LFC og en vanvittig underholdende fotballkamp for oss seere.

Fotballekspert Bisgaard Sundet:

Hmmmmm. Det kan vel være liten tvil om at det var «Crystanbul-kampen» Crystal Palace mot Liverpool 3-3. Ferdig snakka.

Fotballekspert Lidbom: 

Everton – Liverpool 3-3. Heia Fotball!

Fotballekspert Olset: 

Liverpool – Crystal Palace 3-3. (knis)

Fotballekspert Giæver: 

Jeg må nok gå for Liverpool – Manchester City. Den hadde litt av alt. Når de to beste lagene i ligaen møtes er det ofte at ønsket om å ikke tape skinner igjennom, og dermed får vi en kjedelig kamp. Det skjedde heldigvis ikke. West Ham – Everton var også veldig spennende.

Fotballekspert Shergill:

Crystal Palace – Liverpool (3-3)  (prøver ikke å smiske med Magnus nå, men det var en utrolig kamp med mange vakre mål, bra angripende fotball, dårlig forsvarsspill. Beskriver årets sesong perfekt.

Fotballekspert Wikestad:

Det var en del å ta av denne sesongen, men de to som skiller seg ut er 3-2-seieren til Liverpool hjemme mot Manchester City, og så 3-3- kampen til Liverpool mot Crystal Palace. To uhyre dramatiske kamper, og kamper man kommer til å huske utover denne sesongen.

Fotballekspert Slettemark:

Årets beste kamp for min del var ikke i Premier League, dessverre, men Uniteds hjemmekamp mot Bayern Munchen. Knallhard innsats, spillere med blødende djevelhjerter, Vidic på korstog fremover. Nydelig. Ellers var det mange overraskende og gode kamper fra Liverpool, som jo var sirkusets mest underholdende trupp, enten det var grusingene av United og Arsenal eller den hårreisende – og for alle oss andre, enormt morsomme – kampen mot Crystal Palace.

Direktoratsmedlem Forsberg:

Crystal Palace 3 – 3 Liverpool. Fortsatt friskt i minne er de 11 minuttene der laget som var tippet nederst på alle ekspertenes tabeller før sesongen startet knuste gulldrømmen til Liverpool. Da det andre målet kom visste vi det alle sammen, det var bare et spørsmål om det ville ende 3-3 eller 4-3.

Direktoratsmedlem Finstad Berg: 

Det har vært mange fantastisk deilige kamper i år. Men for meg som er over gjennomsnittelig glad i Stoke, må nok Stoke-Chelsea få førsteplassen. Å gå fra 0-1 til 2-1, til 2-2 og så få vinnermålet i det 90. minuttet er intet mindre enn perfekt regissert fotballkamp. 

 

Hva var sesongens mål?

Fotballekspert Klaveness: 

Her er det mange perler å velge mellom, men uten å være for nasjonalromantisk, må jeg svare Alexander Tetteys vanvittige volleyskudd i Norwhich´s vårkamp mot Sunderland.  Kroppen over ballen, avslappet i torso og tålmodighet til ballen var på vei ned. This is how it´s done, people!

Fotballekspert Bisgaard Sundet:

Her står det mellom Wilshere sitt vanvittige «lagspill-mål» i høst eller kanskje Fabian Delph sitt rabona-aktige-kunsstykke mot Chelsea. Tror jeg må gå for Wilshere her siden det involverer nesten hele Arsenal-laget, jeg liker sånne type mål. Eller vent, jeg sier Tettey sitt drømmetreff fra 30 meter. Begynte neste å grine da jeg så det målet.

Fotballekspert Lidbom: 

Alexander Banor Tetteys primitive og rabiate volley mot Sunderland. Se på den på repeat. La det synke inn. Fortsatt forbløffet? Se Tony Yeboahs mål mot Liverpool og Wimbledon og du forstår plutselig at den type voldelig tilslag kun finnes i Ghanesiske ben.

Fotballekspert Olset (som har valgt en annen semantisk betydning av ordet “mål”): 

Målet var å kjempe om ligatittelen, samtidig som den nye manageren skulle sette sitt preg på laget og ta arven videre etter Alex Ferguson.

Fotballekspert Giæver: 

Her har jeg veldig lyst til å si Alexander Tetteys kanon mot Sunderland. Men jeg kommer nok ikke unna Wayne Rooney sitt mål fra midtbanen mot West Ham. Jeg vil også trekke frem Luis Suárez’ tredje scoring mot Norwich på hjemmebane. Vipper den først lekkert unna Leroy Fer og så smeller til på halvspretten. Teknisk perfekt utført. Herlig å se.

Fotballekspert Shergill:

Wayne Rooney mot West Ham. Med David Beckham på tribunen. Flaks, men på en herlig måte.

Fotballekspert Wikestad:
For meg er Jack Wilsheres scoring mot Norwich det beste. For en oppbygging. Et lagmål man sjelden ser. Langskudd er én ting, dette er noe helt annet.

Fotballekspert Slettemark:

For United sin del var det Januzaj sitt andre mot Sunderland, for dramatikken og historiebøkene var det Demba Ba etter Gerrard skled inn i evigheten, og sånn generelt er det vanskelig å komme unna Wilshere sitt mål mot Norwich. Synd han må ødelegge det hele med å kjøre tommelsutting som feiring.

Direktoratsmedlem Forsberg:

Det gjør litt vondt å skrive det, men Fulhams  Pajtim Kasami som tar ned ballen på brystet, tråkker seg gjennom forsvaret og dunker ballen i mål fra hjørnet av sekstenmeteren er det mest imponerende jeg så i år. Dessuten var det nok dette 4-1 tapet mot Fulham som var spikeren i kista for Crystal Palace-manager Ian Holloway. Altså starten på the Age of Pulis.

Direktoratsmedlem Finstad Berg: 

Det er ekstremt fristende å si Tetteys suser av et mål mot Sunderland. Det var et skikkelig FIFA-mål. Men i fotballen er det vanskelig å være objektiv, så jeg lander på Begovic sin scoring mot Southampton. Etter ca 14 sekunder spilt får Begovic ballen rett utenfor egen femmeter, smeller til og står vantro og ser på at ballen går i mål bak en forvirra Southamptonkeeper. En real klassiker! Noe av det morsomste jeg veit er når keepere scorer mål. 

Hva var årets skuffelse?

Fotballekspert Klaveness: 

Kanskje et forutsigbart svar, men like fullt: Manchester United er årets skuffelse. Selvfølgelig de sportslige resultatene, men også måten spillergruppen og klubbledelsen taklet motgangen på.

Fotballekspert Bisgaard Sundet:

Bortsett fra Manchester United sin kollektive kollaps, så var jeg personlig mest skuffet over at Tony Hibbert glimret med sitt fravær.

Fotballekspert Lidbom: 

Sparkingen av Andres Villas-Boas slår forsvinningen av Erik Lamela på målforskjell .  Fader, jeg må også nevne Guidetti her. Altså, han har ikke skuffet meg, men jeg er dypt såret av å ha fått sett så lite av brommanpojken i Premier League også i år.

Fotballekspert Olset:

At ingenting i nærheten av målet ble gjennomført. Manchester United ble et lag det var fortvilende å se på.

Fotballekspert Giæver: 

Man burde vel egentlig bare si Manchester United og så stoppe der. Uansett vil jeg nevne Ricky van Wolfswinkel. Veldig god i Portugal, solgt til Norwich for mye penger og så presterer han å score ett – ETT – mål i hele år. I første serierunde.

Fotballekspert Shergill:

Ehh… Manchester United, med Roberto Soldado på en close andreplass.

Forventet ikke at vi skulle vinne serien, men at det skulle bli total kollaps? Har aldri opplevd lignende fall. Ingenting stemte, spillerene hadde ingen glød og istedenfor den sedvanlige roen fikk de panikk på slutten av kampen. Skuffende dekker ikke egentlig hva denne sesongen var.

Fotballekspert Wikestad:

Manchester United var jo en gedigen skuffelse. Av spillere var Dani Osvaldo en solid flopp. Det samme va Ricky van Wolswinkel og Marouane Fellaini. Mange som kunne komme med på en slik liste, Erik Lamela, for eksempel, men føler vel ikke toget har gått fullstendig der ennå.

Fotballekspert Slettemark:

Hehe… Det meste som har med United å gjøre. Men mest skuffet var jeg nok over hvor deprimert og handlingslammet spillergruppen ble etter man trodde de var over kneiken og inne i en god periode. Losers!

Direktoratsmedlem Forsberg

Kan jeg svare på ”årets vakreste skuffelse”? I så fall Ricky van Wolfswinkel. Det er noe utrolig poetisk over å score på sesongens aller første forsøk, og så aldri score igjen. Hvis ikke må det bli David Moyes, som sikkert mange andre vil nevne. Selv om han ga oss uendelig mye humor i løpet av sine 10 måneder i sjefsstolen.

Direktoratsmedlem Finstad Berg: 

For meg er det verken Moyes eller Manchester United. Jeg sa allerede før sesongstart at United kom til å slite med å nå Champions League neste sesong. De overpresterte i fjor, og når alle de andre lagene rundt får inn klassespillere holder det ikke å hente Fellaini…

Årets skuffelse er helt klart at Cardiff rykker ned. Jeg har veldig trua på Solskjær, men skjønner ikke hva i all verden han hadde røyka da han henta inn både Dæhli, Eikrem og Berget. Dæhli er god nok for Premier League, Eikrem kan kanskje etablere seg som innbytter, men Berget er DEFINITIVT ikke god nok. Om man har sykt lyst til å trene Moldespillere, bør man bli i Molde…

Hvem bør vi følge med på neste år?

Fotballekspert Klaveness: 

Den 19-årigeRaheem Sterling er definitivt en spiller man bør følge med på i årene som kommer. Den tekniske og hurtige unggutten har vært svært delaktig i Liverpools jubelsesong. Kult at Sterlings gode sesong resulterte i plass i Englands VM-tropp.

Fotballekspert Bisgaard Sundet:

Dere bør følge @P3Heia Fotball på Instagram, Twitter og ikke minst iTunes der du kan abonnere på podkasten. På fotballbanen bør dere følge med på Yaya Toure, dere må huske å nyte hvert eneste sekund dere har muligheten til å se Yaya spille fotball.

Fotballekspert Lidbom: 

Chelseas nysignering Kurt Zouma. Han er så enormt atletisk at han med et halvt års MMA-trening kunne vært en utfordrer til light heavyweight-tittelen i UFC.  Blir ikke overrasket om han tar Premier League med Kompany-storm.

Fotballekspert Olset:

Da skal jeg nok en gang følge ekstra godt med United. Mye må byttes ut, spesielt i det bakerste leddet. Men med en ny manager, som jeg håper bli van Gaal, så skal United igjen være med å kjempe om de gjeveste plassene. Dessuten har Liverpool fått smaken av hvordan det er å være med i toppen, så de bli i høyeste grad med neste sesong også, tror jeg. Blir morsomt med en sesong hvor både Liverpool og United er seriøse vinnerkandidater.

Fotballekspert Giæver: 

Jeg tror at United  med ny trener (la oss nå anta at det blir Louis van Gaal) gjør at vi får se enda mer av Adnan Januzaj. Om han får løfta litt vekter så tror jeg han kan bli en av de beste i verden. Naturtalent.

Fotballekspert Shergill:

Adnan Januzaj. Kanskje et åpenbart svar, men et av få høydepunkter for Manchester United i år. Får han noen kilo til på kroppen så kommer han til å bli bedre enn Ronaldo. (Er ikke farget av klubbtilhørigheten selvsagt)

Fotballekspert Wikestad:

Vanskelig spørsmål. Kanskje Gedion Zelalem i Arsenal kan komme nærmere et gjennombrudd. Danny Ings kommer opp med Burnley. Han har vært fantastisk i Championship. Jesse Lingard i Manchester United har stort potensiale, og har vist noe av det på utlån i Championship denne sesongen. I tillegg kommer denne James Wilson som debuterte med to scoringer for klubben. Sam Gallagher og Harrison Reed i Southampton er to nye, av de unge, engelske spillerne der. Begge har fått noen muligheter denne sesongen, og må klubben selge, blir det kanskje flere neste sesong. Også er det Tom Ince. På lån til Crystal Palace siste halvdel av denne sesongen. Blir spennende å følge han i en klubb der han vil få tillit over tid.

Fotballekspert Slettemark:

Wilson har vært en interessant spiller en stund, og debuten hans med to mål for United var lovende saker. Håper vi får se mer fra han i kommende sesonger, inkludert neste.

Direktoratsmedlem Forsberg:

Selvsagt skal dere følge med på Ross Barkley, Raheem Sterling og Luke Shaw neste år. Men den personen jeg gleder meg mest til å se på er Wilfried Bony. Å klare en delt (med Olivier Giroud og Edin Dzeko) sjetteplass på toppscorerlista når du spiller i Swansea er helt rått. Bony stod for 16 av lagets 54 mål i år. På andreplass kommer faktisk selvmål, svanene har hatt glede av hele åtte slike denne sesongen.

Direktoratsmedlem Finstad Berg: 

Luke Shaw. Luke Shaw er fortsatt tenåring, men har spilt nesten samtlige kamper for et Southampton-lag som faktisk har prestert veldig bra. Nå er han tatt ut i Englands VM-tropp, og jeg trur dette bare er starten for unggutter. I tillegg har jeg et lite håp om at en eller annen Premier League-klubb snapper opp Møller Dæhl (men helst ikke Chelsea – jeg vil se ham spille, ikke slite benk). I såfall gleder jeg meg vanvittig til å se hans videre utvikling. Det er lenge siden vi har hatt en så god fotballspiller fra Norge.

Hvem hadde fortjent mer skryt enn han har fått?

Fotballekspert Klaveness: 

Selvsagt har Citys Yaya Toure høstet mye ros for sin strålende sesong, men uansett mener jeg at denne kraftfulle spilleren ikke får den anerkjennelsen han fortjener. Etter min mening er han definitivt en av verdens beste midtbanespillere, og få (om noen) kan avansere i banen slik han kan. I vår så jeg ham live da Barcelona tok i mot City i CL åttendelsfinale. Selv om City hadde liten sjanse mot Barca denne dagen, var det en mann på City-laget som var i egen klasse. Selvsagt: Yaya Toure.

Fotballekspert Bisgaard Sundet:

Her står det mellom Ryan Giggs og Fernandinho. Jeg synes faktisk at Giggs har imponert i de fleste kampene han har spilt i år, til tross for at han snart er 4000 år gammel, imponerende. Jeg må uansett gå for Fernandinho som jeg synes har vært fantastisk for City i år. Deilig og overraskende målfarlig spiller som mange glemmer der han jobber utrettelig for Nasri, Silva og Toure.

Fotballekspert Lidbom: 

James McCarthy! Evertons viktigste spiller i år? Ja sier jeg. Lukaku er rå, Coleman fantastisk, Baines bunnsolid og Naismith (overraskende) effektiv. Men McCarthy er den spilleren som har imponert meg mest av (kanskje) alle i PL i år. Tipper United fansen skulle ønske overgangskabalen hadde et annet utfall før sesongen. Tror faktisk den iltre iren kunne forsvart plassen på hvilken som helst midtbane i PL.

Fotballekspert Olset:

Syns det er utrolig merkelig at Tim Sherwood får sparken i Tottenham. En 6.plass etter at han tok over for Villas Boas er etter min mening et godt resultat for klubben.

Fotballekspert Giæver: 

Man snakker mye om Luis Suárez, Steven Gerrard og Daniel Sturridge i Liverpool, men jeg har vært veldig imponert over Jordan Henderson. Gjør den kjente ”usynlige jobben” for Liverpool og har vært veldig viktig for deres suksess i år. Også en mention til Pepe Mel som tok over West Bromwich, gjorde et tappert forsøk på å snakke engelsk i sitt første intervju og reddet The Baggies fra nedrykk.

Fotballekspert Shergill:

Wilfried Bony. Så ut som floppkjøp i løpet av de første kampene, men endte opp på 15 mål til slutt. Mer enn godkjent for ca 120 millioner kroner.

Fotballekspert Wikestad:

Mange har fått den skryten de fortjener, men skal jeg trekke frem en, blir det nesten Steve Bruce. Mannen som nærmest var avskiltet, det ble snakket om at han var så gammeldags at han ikke engang hadde mail for et par år siden. Så rykker han opp med trebackslinje og «man in the hole», og viser seg innovativ. Tippet nederst av så å si samtlige før sesongen, men uten de aller største signeringene, har han ført klubben til sikker plass i Premier League (poengrekord for Hull) og FA-cupfinale. Imponerende.

Fotballekspert Slettemark:

Mata, alltid Mata. Midtbanemagiker, bordtennisspiller, mediastudent og blogger.

Direktoratsmedlem Forsberg:

Dejan Lovren. Kroaten kom til Southampton for stakkarslige 8.5 millioner pund, og har vært bånnsolid i forsvaret store deler av sesongen.  Jeg syns han har drukna litt i (den velfortjente) omtalen av Luke Shaw, og det er ingen tvil om at han er mye av grunnen til at Southampton hadde sesongens sjette gjerrigste forsvar.

Direktoratsmedlem Finstad Berg: 

Mark Hughes. Med 50 poeng og 9. plass er dette Stokes beste plassering på nesten førti år. Jeg trur Hughes skal ha mye av æren for et Stoke-lag som i løpet av sesongen har tatt poeng fra både City, United, Chelsea og Arsenal. Mark Hughes for president!

Kan du oppsummere sesongen i to ord?

Fotballekspert Klaveness: Missing: Ferguson

Fotballekspert Bisgaard Sundet: David Moyes.

Fotballekspert Lidbom: Yaya McCarthy

Fotballekspert Olset: Moyes out.

Fotballekspert Giæver: Veldig frustrerende

Fotballekspert Shergill: Håp suger.

Fotballekspert Wikestad: Dramatisk. Trist.

Fotballekspert Slettemark: Slip Not

Direktoratsmedlem Forsberg: Pulis > Moyes

Direktoratsmedlem Finstad Berg: Crystanbul og Balleluja!

Dette er altså vår oppsummering av årets Premier League. Enig? Uenig? Gi oss gjerne din oppsummering i kommentarfeltet!

Advertisements

2 Comments

Filed under Uncategorized

2 responses to “Fotballdirektoratets venner oppsummerer Premier League 2013/2014

  1. Pingback: På blodig alvor! | Fotballdirektoratet

  2. Pingback: Verdens beste damer | Fotballdirektoratet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s