For oss som ikke kan dra til La Manga

For alle seriøse fotballeksperter er oppladninga til seriestart en viktig del av jobben. Hver vinter strømmer norske journalister til La Manga for å se tippeligalagene i fri utfoldelse. Dessverre har ingen foreløpig sett behovet for å spandere Spaniatur på Fotballdirektoratet. Vi må derfor tenke litt utafor boksen når vi lader opp til seriestart. Løsninga ble vår kompis som vokter buret for 2.divisjonslaget Oslo Ørn. Ja 2. divisjon 7erfotball altså.
Teisen hadde invitert til treningskamp på Bryn, og Mina ble utpekt som Fotballdirektoratets utsendte reporter.

DISCLAIMER: Mina er medlem av den lille, men dedikerte ultrasgruppa til Oslo Ørn. Sannsynligvis landets eneste ultrasgruppe på dette nivået. Det vil naturlig nok kunne påvirke tekstens objektivitet.

—————————————————————————————————————————-

Anna Ultras

Mitt lite fotballkyndige sidekick

Til dagens storkamp har jeg tatt med meg et ekstremt lite fotballkyndig sidekick. Hun er også medlem av Oslo Ørn Ultras, og ser kun fotballkamper i 2. divisjon 7er. Hun tror altså fotball skal være slik.

Vi møter opp på Brynbanen 1750,førti minutter før kampstart. Dermed møter vi også opp før samtlige av spillerne som skal i aksjon. Dagens meny på tribuna består av knekkebrød og nøttemix, og kan nesten konkurrere med tre-retters på Ullevåls VIPtribune.
Vi speider forventningsfullt etter spillerne. Endelig, klokka 1805 dukker de opp og begynner med noe som kan minne om oppvarming. Litt lett jogging, men mest skravling. Klokka 1815 drar Teisen i gang den populære øvelsen “en-spretten”, og enkelte briljerer med opp til 3-4 triksinger. Vi kjenner forventningene stige. Kanskje blir dette en riktig feinsmeckerkamp?

Oppvarminga eskalerer. Oslo Ørn kjører hele 2 stigningsløp, før de går tilbake til teamtalk. Etter hvert drar begge lag i gang pasningsøvelser, og lekre en-touchere gir et snev av håp om tiki-taka. Fem minutter før kampstart har vi enda ikke sett noen tegn til keeperoppvarming. Vi forventer oss enten glitrende keepere uten behov for oppvarming, eller målrush. Sannsynligvis det siste. Ca et minutt før kampstart bestemmer Teisen seg for å bytte keeper. Dette er for meg en ukjent strategi i fotballen, men kan selvsagt være et forsøk på utpsyking.

Kampen har ingen dommer, men spillerne blir enige om “å være greie med hverandre”. Ved tvilstilfeller er det keeperne som avgjør. Kanskje er denne modellen noe å vurdere for NFF også? Vi har jo tidligere skrevet om mulige regelendringer i fotballen, og reglene som følges i denne fotballvarianten er et strålende eksempel til etterfølgelse.

1830, og kampen er i gang. De første minuttene preges av at lagene ligger og føler på hverandre. Ørn er først ute til å teste skuddfoten, med et langskudd som kunne blitt riktig pent om det ikke hadde gått rett i egen medspiller. Teisen varter opp med et småspill foran eget mål som ville gitt Drillo alvorlige mareritt. Teisens ene inbytter er kontinuerlig i oppvarming fra kampstart, men vi mistenker at det handler mer om å bekjempe kulda enn forberedelser til tidlig innhopp.

Ørn har et etter forholdene pent angrep som går kjapt på en-touch, men som ender med et skudd godt utafor mål. “Hvorfor skjøt han ikke på mål i stedet?” spør sidekicket mitt. Et i og for seg legitimt spørsmål i mang en fotballkamp. Teisen på sin side spriker stort i prestasjonene.  På den ene sida har vi nettopp sett to (!) sålevendinger. På den andre sida klarer en Teisenforsvarer uvisst hvordan å gå skikkelig på tryne i noe som ligner en baklengs huekråke, mens han står bom stille og ikke har en eneste spiller i nærheten.

1842 registrerer jeg en frekk hælpasning fra Oslo Ørn – riktignok uten adresse. Registrerer også ny tryning hos Teisen, muligens samme spiller. Mistenker dårlige knotter. Et kvarter ut i kampen oppdager jeg at tre av Teisens spillere ikke har på seg den tradisjonelle gule og blå Teisendrakta. En av dem er freidig nok til å spille i Barcelonas gule bortedrakt fra 2011. Forventingene om tiki-taka øker. Drømmene om spanskinspirert fotball avbrytes av en sklitakling fra Ørn som ville gjort Panzer-Hagen grønn av misunnelse.

Teisens keeper minner meg så langt litt om Fabien Barthez. En del klovneri, men det går stort sett greit. Og noen feberredninger.

1852 kommer kampens første mål etter en nydelig kontring fra Teisens gutter. Men da det viser seg at ballen gikk inn i målet via et hull i nettveggen, blir målet umiddelbart annulert. Og det helt uten videodømming! Kampen bølger fram og tilbake. I det ene øyeblikket leverer Oslo Ørn en kvadruppelredning som ville fått minst 1000 views på youtube, i det neste må en Teisenspiller klarere med rompa for å hindre at ballen går i mål. Men 1857 kommer endelig scoringa for Teisen. Og når de først er i gang, putter de like gjerne et mål til og går til pause på stillinga 2-0.

Reporter

Fotballdirektoratets utsendte, klar med notatblokka

Det viser seg at vi har undervurdert temperaturforskjellen mellom La Manga og Teisen, og at tøysko ikke er egna antrekk en hustrig marskveld. Publikum (altså oss to) setter derfor i gang OL-floka. Sidene lagene opererer med løpende bytter og begge lag kun har én inbytter, ser vi ikke noe stort poeng i diskutere mulige endringer i lagoppstillingene. Det eneste ville være om Teisen skulle bytte keeper igjen, men det ser ut som om Brynbanens Barthez får fortsette. I stedet for å diskutere laguttak, bruker jeg pausa på å lære sidekicket betydninger av utrop som “støtte!”, “får rygg” og “se motsatt”.

Innen det har gått fem minutter av andre omgang, kan Oslo Ørn skilte med både scoring og et tilfelle av Cruyff-finta. Det er tilløp til jubel på tribuna (det vil si gressbakken). 1910 kommer kampens første frispark. Det virker å være konsensus blant begge lags spillere om frisparket, muligens påvirka av et høyt og overbevisende “AU!!!!!!” fra spilleren som blir felt.

“Hvorfor ble det straffe?” spør mitt sidekick et minutts tid seinere. “Eh, det er corner” svarer jeg, og klarer så vidt å la være å himle med øya. Vi rekker dessverre ikke å gå inn på noen lengre forklaring av forskjellen på straffe og corner, fordi Oslo Ørn setter inn sitt mål numer to og dermed utligner. “Klassescoring!” utbryter jeg entusiastisk og noterer meg at målet kom på tilnærma lik hel volley. Det kan virke som om pausas peptalk har satt fart i Ørnspillerne.

Men den gang ei. Nå takker Teisen for følget, og putter to mål på et minutt. Av hensyn til de involverte refererer jeg fra nå av ikke alle målene. Men Oslo Ørn kan trøste seg med at de slapp inn færre mål enn Godset gjorde mot Lokomotiv.

Etter tjue minutter kommer kampens andre frispark. Oslo Ørn-spilleren som skal ta frisparket velger en kort variant – til seg selv. Teisen bryter sporenstreks ut i samstemt protest; “Hei døh! Ta det ordentlig da! Ta det ordentlig da!”. Etter hvert sier Oslo Ørns spillere seg enige i at han må “ta det ordentlig”, og frisparket tas på nytt. Det er tilløp til pene angrep her og der, og et nytt nær-youtube-øyeblikk i det en spiller presterer en imponerende hælflikklarering. Ørn putter et mål til, Teisen putter mange.

1937 blåses 2. omgang av, og vi har blitt så kalde at vi ikke lenger føler tærne våre. Vi blir derfor litt engstelige når vi hører “Vi speller litt til ‘a gutta!” runge over bana. Til vår store forferdelse begynner lagene å diskutere om de skal starte på 0-0 og spille en omgang til. Heldigvis renner det ut i sanden fordi en del av spillerne heller vil hjem. Vi puster letta ut og gjør oss klar til å dra hjem og fordøye alle inntrykkene. Som en takk for oppmøtet tilbyr Oslo Ørns midtstopper oss skyss. Sammen med Oslo Ørns keeper (som også er lagets trener) kjøres vi til den beryktede CB-kjelleren for å ta et rolig glass mens vi diskuterer hvilke grep som må gjøres for å være klare til den kommende sesongen.

Konklusjonen for min del er at både Teisen og Oslo Ørn kan bli spennende å følge i årets 2.divisjon 7er i hovedstaden. For alle som syns fotball er morsomst med mange scoringer, vil jeg på det varmeste anbefale 7erfotball med voksne menn. Og husk på at breddefotballen i Norge faktisk er så seriøs at man spiller treningskamp i 2. div 7er.

kamp

Sånn ser en treningskamp i 2div 7er ut

Kampfakta
Tilskuertall: Oss to pluss en del kids som lekte med sparkesykkel
Sjansestatistikk (med en litt liberal definisjon av sjanser): Teisen – 23, Oslo Ørn – 18
Antall feilkast: Minst fem
Antall sålevendinger: Minst to
Kort: Ingen. Begge lag tildeles fairplaypris

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s