De kvalifiserte er…

Hva er det som driver ekspansjon? Hva er det som samler et lands folk mot alle ytre fiender? Er det rikdom? Krig?

Nei. Det er fotball! Helt siden de første huleboerne slo de aller første driblekongene i hodet og dro dem etter sidecut-sveisen tilbake til hulen for underholde dem har vi søkt etter måter å gjøre fotballen bedre. Vi har utkjempet væpnet konflikt, flyttet landegrenser og utvekslet enorme verdier.

Men intet varer evig. Toppen må av og til gi etter for bredden. Når vi nå bor i en verden med over 200 land har vi fått et herlig utvalg av landslag å følge. Men har vi fått bedre landslag? Vi i Fotballdirektoratet vil ta deg med tilbake til en tid da det bare var sånn 17 ordentlige land i verden. Men de var til gjengjeld SKIKKELIGE land. Koloniherre-VM er akkurat det det høres ut som: Hvem har gjort de beste fotballerobringene? Etter innledende runder er sluttspillet klart. Her er de åtte landene som har kommet seg til kvartfinalerunden!

Tyskland

Jada. Første tanken vår var også ”Høhøhø, FK Third Reich”. Men nei, så enkelt er det ikke. Vi legger nemlig til grunn grensene til det tyske keiserriket, og koloniene som de i stor grad mistet da Versaillestraktaten ble signert etter første verdenskrig.

Tyskland har sølvmedalje fra to verdenskriger, så det er jo rimelig å knytte relativt store forventinger til deres evner som koloniherre. Dessverre er det ikke mange gnistrende juveler i den gamle tyske kolonikronen. Micronesia, Palau, Marshalløyene og Burundi er sikkert flotte steder å besøke, men kan ikke skryte på seg å ha produsert alt for mange fotballspillere i verdensklasse. Det samme gjelder for Namibia og Rwanda, mest kjent for sine folkemord henholdsvis med tyskerne og helt på egenhånd.

GotzeReusLewa

Vi har alle opplevd at gamle venner glir fra hverandre. Kanskje kan Koloniherre-VM føre denne guttegjengen sammen igjen?

Likevel er dette et land som kan hevde seg i mesterskapet. Dagens Tyskland har et av verdens sterkeste landslag, og med muligheten for forsterkninger fra Polen, Tsjekkia og Kamerun blir die koloniale mannschaft absolutt et lag å følge med på videre i turneringen.

Spania

ColumbusHer har du land som visste å kolonisere fremtidige fotballnasjoner! Kanskje har Spania hatt litt flaks i at Sør-Amerika har omfavnet fotballen i den grad de har gjort, eller kanskje var det planlagt hele tiden. Vi ser det for oss: Ferdinand og Isabella som sender Christopher Colombus, heretter kjent som verdens første talentspeider, ut for å finne sjøveien til VM-trofeet.

Spania er forhåndsfavoritten i Koloniherre-VM 2014, og det er ikke så rart. Når du tar verdens beste landslag og gir dem muligheten til å legge til spillere som Luis Suárez, Edison Cavani, Javier Mascherano og Lionel Messi blir de pent nødt til å akseptere favorittstempelet, om de så har Teitur Thordarson som hovedtrener. Det er all grunn til å forvente at den spanske inkvisisjonen kan rulle over motstanderlagene helt til finalen!

Portugal

Portugal er landet som viste desidert best fotballforståelse da de satte ut for å erobre den nye verden. Joda, de skaffa seg en del fotballmessige tullekolonier som Sør-Grønland og Zanzibar. Men de tok igjen til gangs ved å stikke av med Brasil, fotballens kronjuvel.

Portugal

Portugal i EM 2012. Hvor mange av disse spillerne får være med til Koloniherre-VM?

Portugal er nok laget som har tapt mest på fotballbana ved å gi slipp på sine gamle lydriker. Å gå fra å ha Ronaldo og en gjeng ok spillere til å ha Ronaldo + Brasil er en formidabel forbedring.

De tre viktigste spørsmålene rundt portugisernes deltakelse i Koloniherre-VM blir

 1. Kan kolonimakten Portugal hamle opp med naboene i Spania?
 2. Vil andre enn Ronaldo bli med videre fra dagens portugisiske landslag?
 3. Sist, men ikke minst, vil hele Norges og Kapp Verdes Freddy Dos Santos få plass på laget?

England              

England var best i fotball for lenge siden. England var SUVERENT best i kolonisering for lenge siden.

British Empire

“The sun never sets on the British empire – God doesn’t trust an englishman in the dark”

Dessverre virker det som om engelskmennene valgte kvantitet framfor kvalitet da de bygde sitt imperium.  Mens Spania og Portugal valgte seg seriøse fotballnasjoner som Brasil og Argentina, planta britene flagget sitt på steder som Bahamas og Jamaica. Karibiske strender er vel og bra, men det holder ikke nødvendigvis til å vinne VM.

Engelskmennene gjorde det noe bedre i Afrika. Riktignok er ikke Gambia og Sudan kjent som store fotballnasjoner, men muligheten til å hente forsterkninger fra Nigeria og Egypt er vi sikre på at Roy Hodgeson ville blitt overlykkelig for. Vi skal jo heller ikke kimse av å ha kolonisert nesten hele Nord-Amerika, men man kan jo lure på om det var verdt det bare for muligheten til å få Landon Donovan inn på landslaget.

Det er kanskje ikke forsterkningene de kan hente fra kolonier som Nord-Borneo, Australia, India og Seychellene som blir avgjørende for Englands prestasjoner i Koloniherre-VM. Snarere kan det være muligheten til å forsterke laget med klassespillere fra sitt eget nabolag; Irland, Wales og Skottland.

Japan

En skikkelig outsider som danket selveste Russland ut av gruppespillet. Seriøst Russland, kolonisering er bare kult om man sluttet med det for en hundre års tid siden.

Japan klaSamurai soccerrte å unngå vestlig kolonisering, og satset derfor på å bli en kolonimakt selv. Av deres gamle erobringer er det nok Sør-Korea som blir mest interessant å hente fotballspillere fra. Japan er ingen oddsfavoritt, men både japanske og Sør-Koreanske spillere har gjort seg bemerket i Europeiske ligaer i de siste årene, og Koreanerne klarte jo å karre seg til en fjerdeplass i VM på hjemmebane i 2002. Her kan det være verdt å følge med, det er sikket som at den siste samurai het Tom Cruise!

Belgia

Belgia er den av våre kolonimakter som har vært minst effektive i sin kolonisering. De er først og fremst kjent som kolonimakt på grunn av én stor koloni; Belgisk Kongo.  Når vi likevel velger å gi Belgia en plass i Koloniherre-VM er det på bakgrunn av to ting:

 1. Belgia har ekstremt mange morsomme spillere, og de vil være både spennende og morsomt å sette sammen et landslag.
 2. Nordmenn er over gjennomsnittlig opptatt av Kongo om dagen… (Nei French, blir nok ikke med i troppen)

Kan Belgia hevde seg? Kanskje. De har et ungt og spennende lag med tonnevis av talent og mange godt etablerte klassespillere. Kanskje oppdager vi noen uslepne diamanter i enten Republikken Kongo eller Den demokratiske republikken Kongo (selv om vi i utgangspunktet aldri stoler på et land som har «demokratisk» som en del av navnet).

Nederland

Dagens Nederland er en evig kvartfinalist av et fotballag, stort sett bestående av folk som tror cannabisplanter er gangbar valuta. Men når vi nå ser hen til svunnene tider hvor deres forfedre trodde tulipaner var gangbar valuta vil vi kanskje kunne produsere bedre resultateter på gresset! Hehehe. Gress.

I likhet med Belgia er nok Nederland i større grad med fordi det er et fotballag vi liker en fordi de var spesielt dyktige til å kolonisere ballspillende nasjoner. Greit nok at de slo seg ned et par interessante steder, men de ble som regel pælma ut av spanjoler og portugisere ganske fort. Ikke ulikt det som gjerne skjer med Nederland i internasjonale sluttspill. Blir spennende å se om Nederland har en sjanse her, spesielt hvis de ikke kan ha Piet Heyn som trener.

De Jong og Seedorf

To ganske kjente spillere med foreldre fra Surinam. Hvor mange andre perler finnes i Nederlands gamle kolonier?

Frankrike

Den ene halvdelen av Fotballdirektoratet har 10 studiepoeng i «Frankrike som kolonimakt», og er sterkt fristed til å komme med en lengre avhandling om temaet. Men en god byråkrat motstår alle fristelser, så vi skal nøye oss med det aller viktigste.

På tross av at Frankrike for folk flest er kjent som en konfliktsky stat som kaster inn håndkleet ved minste tegn på konfrontasjon, var de en gang nesten like gode som England til å kolonisere. De trivdes så godt som kolonimakt at de fortsatt har noen øy-kolonier her og der under fransk kontroll, og de tviholdt på enkelte av de afrikanske koloniene langt ut på 60-tallet.

Noen vil sikkert hevde at det ville vært lurere for fotballnasjonen Frankrike å beholde Algerie enn å beholde Guadeloupe.  Dette har Frankrike foreløpig løst gjennom solide innvandringsbølger fra sine tidligere kolonier, som har sikra dem fransk-algeriske spillere som Benzema, Nasri og en viss herremann ved navn Zinedine Zidane.

Spørsmålet er hvor gode Frankrike blir hvis de kan håndplukke spillere fra alle sine tidligere kolonier? Og vil Nasri igjen bli henvist til et liv på benken?

Dette er altså lagene som skal konkurrere om å bli verdensmestere i kolonifotball. Men hvordan skal lagene se ut? Hvilke spillere kalles inn til dyst for sin tidligere kolonimakt? Og hvilke spillere skyves ut av landslaget for å gi plass til nye krefter? Kom med dine innspill!

Advertisements

9 Comments

Filed under Uncategorized

9 responses to “De kvalifiserte er…

 1. Tyskland får vel nesten ingen forsterkninger, de har forsynt seg godt av Polen allerede. Lewandowski er fra Warszawa, som lå under russerne, og Łukasz Piszczek er vel neppe sterkere enn de fire som allerede er i tyskernes backlinje. Og Čech eller Szczesny vipper vel ikke ut Neuer?

  Mikel og Moses (Nigeria) er kanskje noe for England?

 2. Dette er en god bloggpost om fotball. Jeg likte den godt.

  Mon tro om kolonimakten Norge kan hente noen forsterkninger fra Bouvetøya eller Dronning Mauds Land? De siste landskampers resultater kunne jo tyde på det!

  Hehe.

  He.

  • Her skulle det naturligvis stå at resultatene kunne tyde på _at vi kunne trenge_ forsterkninger.

   Det er besnærende å tabbe seg ut når man for en gangs skyld forsøker å være festlig.

   • Er ikke sikkert at dette er så dumt tenkt. Er det noen på det norske landslaget du tenker vi kunne tjent særlig på å bytte ut med en liten pingvin?

   • @fotballdirektoratet: Nå er det riktignok lenge siden han var fast på landslaget, men jeg er av den oppfatning at vi greit kunne ha byttet ut Erik Huseklepp med en pingvin, uten at vi hadde merket større forskjell hverken til eller fra. Ligner han dessuten ikke litt på en pingvin?

    Ja, jeg bare spør.

   • Jeg sier IKKE at vi ikke kunne tjent på å bytte ut Huseklepp med en pingvin. Men frykter at vi kan tjene mer på å bytte ham ut med Ola Kamara.

 3. Kjetil Kleveland

  I dette jubileumsår, ville det ikke vært interessant å vurdere mulighetene til visse nordiske konstellasjoner, eller nordiske bidrag til andre konstellasjoner? Hva om Napoleonskrigene hadde gått på en annen måte? Om Norge fortsatt hadde vært dansk? Eller rent av en fransk enklave? Hvilket lag hadde Zlatan spilt for? Hadde vi øynet mulighetene for tidenes løs-kanon-duo på topp, med ham og Bendtner?

 4. Danmark er jo egentlig ett interessant land her – da de har vært koloniherrer over både Island, som jo er en god fotballnasjon, oss, og – ikke minst, Ghana. Det kunne blitt ett interessant kolonimakt-landslag, for der er det mye spennede kvaliter å hente. Så får det heller være at Trankebar, Grønland, Shetland, Orknøyene, St. Croix, St. John og St. Thomas neppe har stort å bidra med. Men kanskje kan de finnes gull fra Færøyene…

  • Vi skal da ikke kimse av Grønland, som tross alt kom på andreplass i fotballen i The Island Games i fjor. Mens Færøyene har ikke tatt medalje siden 1991! Er enig med deg i at Danmark nok ville kunne tjent på å ta inn et par vassalspillere, men tror ikke de ville kunnet komme til kvartfinalen i dette mesterskapet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s