Velkommen til Fotballdirektoratet!

Vårt mål for denne bloggen er å føre diskusjoner i skjæringspunktet mellom fotball, politikk og historie, med all den effektivitet, saklighet og glede som er karakteristisk for det norske byråkrati! Med andre ord en skikkelig nerdeblogg. Med nerding.

I all hovedsak er det to av oss som skal stå for nerdingen.

Fotballdirektoratet

Et starstruck Fotballdirektorat i møte med Arne Scheie og Lars Tjærnås

Mina Finstad Berg (@minafberg) er Fotballdirektoratets huspolitiker og lobbyist. Hun er arvelig belastet med både Ham-Kam og Stoke som favorittlag, men tar igjen de tapte poengene ved å også være dedikert supporter av AC Milan.  Mina har sitt daglige virke som generalsekretær i Sosialistisk Ungdom, og har tidligere skrevet bl.a. om VM i Qatar og fotballens effekt på jenters selvbilde og helse.

Magnus Forsberg (@forsberg) er jurist og jobber til daglig med noe som er nesten like moro som fotball, nemlig offentlige anskaffelser. Han er tilhenger av Vålerenga og Crystal Palace, så han er ikke akkurat bortskjemt med gledelige resultater, men får i det minste lese om lagene sine hver gang Jonathan Parr blir skada eller Kjetil Rekdal finner på noe ”lurt”.

Vårt første innlegg som Fotballdirektoratet ble publisert hos våre venner i Materazzia, og er en analyse av hvordan Jugoslavias landslag kunne sett ut i dag om de ikke var så dumme at de valgte ”demokrati” over fotball. Det resulterte i Team Jugoslavia.

Fokuset fremover vil være på den engelske og den norske serien, og på internasjonale mesterskap, med mulighet for innstikk fra tysk, italiensk og spansk liga. Men før det er det vår glede å presentere Koloniherre-VM!

Koloniherre-VM er et tankeeksperiment der vi skal se på åtte tidligere kolonimakter og vurdere hvordan deres landslag ville sett ut og prestert dersom de fortsatt hadde full tilgang til sine kolonier! For hvor mye tapte egentlig de gamle koloniherrene på å gi fra seg sine gamle lydriker? Ville Spania blitt enda mer suverene? Ville Portugal hatt mulighet til å hevde seg mer med tilgang til brasilianske spillere? Ville Belgiske kolonier kunne gitt bedre fotballspillere enn håndballspillere? Og kunne England endelig hevdet seg i et mesterskap, eller ville de først og fremst fått tidenes cricketlag? Dette er viktige spørsmål, og svarene vil komme i ukene som kommer!

Vi begynner Koloniherre-VM 2014 på kvartfinalestadiet, og de åtte landene som er kvalifisert er:

 • Tyskland
 • England
 • Portugal
 • Spania
 • Frankrike
 • Nederland
 • Japan
 • Belgia

Fordi VM alltid har et element av flaks og uflaks, vil kvartfinalekampene bli trukket helt tilfeldig fra en dertil egnet hatt. Vi har dessverre ikke tilgang til verken stilige små fotballer med lapper inni eller gamle fotballegender som kan kaste glans. Men siden Mina har studert fransk, skal vi klare å få til den lett irriterende fransk-engelsken FIFA er kjent for.

Kvartfinaler, semifinaler, bronsefinale og finale vil bli avgjort av våre enorme fotballkunnskaper, en del skjønn og en god dose fordommer. Og til slutt vil vi stå igjen med den ultimate koloniherre. Vi får bare håpe at vi ikke tenner noen farlige griller i hodene deres…

Har du innspill til spillere som bør få en sjanse for sin gamle koloniherre? Kom med dem!

Advertisements

2 Comments

Filed under Uncategorized

2 responses to “Velkommen til Fotballdirektoratet!

 1. Skandale at Italia er utelatt. (Ikke for at det er så innmari mange fotballspillere fra Libya, Somalia eller Eritrea, men prinsipielt.)

  • Fotballdirektoratet er langt over gjennomsnittlig interessert i Italiensk fotball, og skulle gjerne sett Italia i en kvartfinale. Men for å ikke få et hel-vestlig VM, fikk Japan plassen foran både Italia og Russland.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s